Експерт за Анево: Купуват РПГ-та за арабския свят

Експерт за Анево: Купуват РПГ-та за арабския свят | StandartNews.com

Иван Бояджиев, експерт по сигурност

- Г-н Бояджиев, при пробите на ръчната противотанкова граната - РПГ в с. Анево, загина човек, други са тежко ранени. Каква е причината?

- Липса на контрол и неспазване мерките за безопасност. Това е ръчна противотанкова граната. Когато се използва такова оръжие, на апаратурата трябва да бъде само един човек, а останалите да са надалеч, или зад преграда. В случая в Анево са били четирима души зяпачи, които са ранени. Аз ако бях да изпробвам това изделие, щях да заредя РПГ-то, да го оставя на станок и отдалеч да се дърпа спусъка. Както всяко оръдие, даже пистолет, който се изпробва, трябва да се задейства дистанционно. Не знам защо тук не са поискали съдействие от служба КОС на МВР.

- При инцидента има починал американски гражданин, друг е тежко ранен. Защо чужди граждани са били на мястото?

- Твърди се, че фирмата, отговорна за инцидента в Анево е българска и изкупува нечия продукция - в случая РПГ. Целта е била да се продава някъде, като в тази сделка участват и американци

- Защо такова старо оръжие ще се продава?

- Защо не? Аз като бях заместник-министър продавахме старите залежали манлихери на американците. Те ги купуваха скъпо и прескъпо. Правят ги на ловно оръжие, слагат им далекоглед.

- А къде може да се продаде РПГ?

- Може би американците да ги купуват и да ги препродават на друго място.

- Какво толкова е ценното на това оръжие?

- Това е много страшно оръжие. Българските са едни от най-хубавите в света. Танковете от това най-много ги е страх. Това е едно лека тръба, може да бъде и пластмасова, в нея се пуска гранатата и се изстрелва. Следи не остават за тебе. Това е. Много ги купуват по арабския свят. Както и автомат "Калашников". Можеш да свалиш и хеликоптер с РПГ. Както се случи в Ирак и Афганистан по време на съветската инвазия. Една наша мутра я бяха стреляли с РПГ, ама я бяха стреляли от много близко. На ракетата-снаряд й трябват поне 50 метра, тогава, като удари, се взривява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай