Експерт с кауза

Експерт с кауза | StandartNews.com

За 1 г. д-р Чавдар Стоянов написа две книги за борбата с тероризма

Чавдар Стоянов е юристът, чиято научна работа в последните години е посветена на противодействието на тероризма.

Той е написал две монографии по тази тема само през последната година, участвал е в многобройни международни форуми по темата. Главният прокурор Сотир Цацаров дори препоръчва в специално писмо прокурорите задълбочено да изследват монографията му "Мерки срещу финансирането на тероризма - международна и национална уредба".
Д-р Стоянов обаче е изкушен и от други аспекти на правото.

Той има многобройни публикации в областта на киберпрестъпността и преподава "Правен режим на компютърните престъпления" в Техническия университет в София. Дисертацията му преди четири години пък бе в областта на международното наказателно право, а научен ръководител му бе бившият главен прокурор проф. д-р Борис Велчев. Има специализация в тази област в Холандия, както и специализация във Виена. В Алма матер, където е на основен трудов договор, чете лекции по международно и европейско право.

За около три години е водил и лекционните курсове на проф. Борис Велчев. Преподавал е и в УНСС и ЮЗУ "Неофит Рилски". Стоянов е бил и експерт в Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) по времето на управлението на ГЕРБ при проф. Сергей Игнатов. Подкрепя реформата в прокуратурата и е участвал в множество срещи във връзка със създаването на прозрачност и подобряване работата на държавното обвинение. До този момент не е членувал в политическа партия, защото държи на експертното начало. Именно затова е уважаван в юридическата колегия.

Пред "Стандарт" Стоянов сподели, че единственият министър, който го е поканил в качеството му на експерт в кабинета си във връзка със защитената дисертация за противодействие на тероризма, е бившият министър Цветан Цветанов. Той не крие намеренията си да помага като експерт и в едно следващо управление. Юристът на няколко пъти се противопостави на опитите за реваншизъм и очерняне на бивши политици, характерни за последните години на остра политическа конфронтация в България.

В свободното си време обича да релаксира с разходки сред природата, любител е на интересните книги и тениса на корт, но със съжаление споделя, че напоследък му остава все по-малко време за отдих.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай