Петък,

Експерт: Българско оръжие стига до ИД чрез частни фирми

От: Администратор -
A
A
A

Българско оръжие стига до опозицията в Сирия чрез частни фирми и посредници. То се изнася легално за борба срещу режима на лидера Башар Асад. Оттам то попада в ръцете на „Ислямска държава", която нанася поражения на воюващите срещу нея. Това заяви пред бТВ експертът по тероризъм Славчо Велков.

Коментарът идва ден след като "Ройтрес" излезе с информация, че американците, които пострадаха при взрива на полигона край село Анево, са тествали оръжия за сирийската опозиция. Агенцията се позовава на източник от американската армия. Досега българските власти не даваха информация какво са правели американските граждани на полигона.

„Опозиция в Сирия срещу „Ислямска държава" няма. Тя е разнородна, воюва главно срещу правителството на Башар Асад. Тези над 100 въоръжени групи в Сирия воюват както между си, така и срещи ИД. Често са побеждавани от нея. Някои се предават, други се вливат в нея. Българските оръжия не са предназначени за ИД. Те се изнасят от частни фирми. Печалбата от тази легална търговия не отива в държавата. Тези фирми, които изнасят оръжие за конфликтните райони, го изнасят чрез фирми посредници", обясни експертът.

„Светът продължава да проспива ИД и нейния възход. Тя в момента е организацията, която преначертава границите на Близкия Изток и ако продължаваме да не се съобразяваме, че е фактор за влияние в близкоизточната политика, в последствие ще стане фактор и в глобалната политика", смята Велков.

Според него случилото се на полигона в Анево е било мероприятие от закрит характер: „Нищо тайно не се е случило, експертите са дошли да се убедят във възможностите на тези боеприпаси с огледа да бъдат закупени. Изнася се главно за Ирак, Сирия, Либия, Йемен, Афганистан, сега потокът главно е към Сирия". По думите му става въпрос за американски фирми, които обслужват интересите на големи разузнавателни централи.

Той отбеляза, че специално за инцидента в Анево е ставало въпрос за тестване на боеприпаси с вероятно преминал срок на годност. Експертът каза още, че е почти убеден, че е имало нарушаване на правилата за безопасност – струпване на много хора на мястото и липса на медицински екип.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички