Експеримент: задушават ли ни маските?

Най-честата причина хората да не носят предпазни маски, по време на пандемията от Ковид-19, е че маската ги задушава

Експеримент: задушават ли ни маските? | StandartNews.com

Най-честата причина хората да не носят предпазни маски, по време на пандемията от Ковид-19, е че маската ги задушава. Американски лекар опроверга това твърдение с експеримент.

Д-р Меган Хол работи в Медицински център. Тя казва, че е чувала много хора да се оплакват по време на работа или в онлайн мрежите, че не могат да дишат с маска и не носят такава, защото нивата на кислород спадат драстично.

"Виждам много коментари във Facebook или чувам от пациенти или други хора със загриженост относно вредата за здравето им заради носенето на маска", казва д-р Хол.

Така, тя решила да запише нивата на кислорода и сърдечната си честота четири пъти: веднъж без маска, веднъж след пет минути носенето на хирургическа маска, веднъж след пет минути с включена N95 маска и след това още веднъж след пет минути носенето на двете маски. В крайна сметка всички нейни записи се оказали почти идентични.

Без маска сатурацията е 98%, пулс – 64; с хирургична маска – сатурация 98%, пулс 68; с N95 маска – сатурация 99%, пулс 69; и хирургична, и N95 – сатурация 99%, пулс 69.

След това д-р Хол прави публикация за експеримента си във Facebook, която е споделена над 30 хиляди пъти за по-малко от два дни. Д-р Хол казва, че не е търсила слава, а само се е опитвала да помогне на приятелите и семейството си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай