Екимджиев: Делото срещу Гуцанов завърши позорно за БГ в Страсбург

Екимджиев: Делото срещу Гуцанов завърши позорно за БГ в Страсбург | StandartNews.com

София. Делото на Борислав Гуцанов в Европейския съд завърши по позорен начин за държавата и за сметка на българския данъкоплатец. Нямаше друг начин да завърши делото, освен с осъдителни решения за държавата.

Това каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев, който бе защитник на Гуцанов пред съда н Страсбург.

По думите му е било нарушено правото на Гуцанов и неговото семейство да не бъде подлагано на унизително третиране, нарушена е била неприкосновеността на жилището им.

"Няма нито юридическа, нито разумна причина тренирани за борба с терористи полицаи да нахлуват със заредени автомати в спалня, където спят две момиченца, децата на Борислав Гуцанов с тяхната майка. Няма никакво оправдание по този начин да бъде арестуван Борислав Гуцанов, посочи адвокатът.

Според него в полицейската акция, проведена по времето на вътрешния министър Цветан Цветанов няма нито разумно, нито логическо оправдание Екимджиев посочи, че делото е "гарнирано" и с екзотични елементи, които имат своя принос на Цветанов. "Той и тогава излезе в неподражаемия си стил след първите часове на тази операция и недвусмислено заяви, че Гуцанов е извършител на престъпление, че е включен в престъпна схема. От гледна точка на правните стандарти това е нарушение на презумпцията за невиновност. Българските власти тогава нарушиха конвенцията за правата на човека. Най-парадоксалното е, че докато за един министър това може да е разбираемо, неразбираемо е как за един съдия от Варненски съд също излага мотиви, че има извършено престъпление и че срещу Гуцанов има "касателство". Янчо Янков или нещо такова е името на този съдия", добави Екимджиев.

Той подчерта, че главният прокурор Сотир Цацаров не е вчерашен, той знае как стоят нещата в България и защо стоят така. "Цацаров има известен принос за това да стоят точно по този начин нещата в България. Когато съдът в Страсбург констатира нарушение на конвенцията, държавата е длъжна не просто да плати обезщетение, тя е длъжна просто да образува наказателно производство, да проведе задълбочено обективно разследване, целящо привличане под наказателна отговорност на длъжностните лица. Да се извърши едно истинско, а не привидно разследване", категоричен е Екимджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай