ЕК: Българите подсилват германската икономика

ЕК: Българите подсилват германската икономика | StandartNews.com

Берлин. Работниците от България и Румъния допринасят за растежа на германската икономика, подчерта еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и интеграцията Ласло Андор в интервю за "Дер Шпигел".

Изданието цитира Асоциацията на германските общини, която смята, че след падането на ограниченията за работа на българи и румънци във Федералната република, в страната могат да пристигнат много имигранти от тези две страни. Те ще представляват заплаха за социалния мир и ще създадат проблеми на пазара на труда.

"Аз не виждам никаква опасност", подчертава еврокомисар Ласло Андор и добавя: Точно обратното, когато германската икономика расте има много работни места. В страната идват най-вече млади хора. В това виждам само предимство и за двете страни, смята той.

"По-голямата част от румънците и българите работят и допринасят значително за растежа на Германия, защото те плащат данъци и социални осигуровки в страната ви", отбелязва Андор.

Еврокомисарят отхвърли изявлението на германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих, който смята, че всеки, който пристига във ФРГ, за да получава социални помощи, трябва да бъде връщат обратно. Ласло Андор припомни, че българите и румънците, които не успеят да намерят работа и прибягват до помощи, имат право да останат в страната само три месеца. Това са европейските правила, добави той.

На въпрос колко имигранти се очакват да пристигнат в Германия от България и Румъния догодина, Андор отговаря: "През 2014 не се очаква никакво наводнение от имигранти. Няма да има никакъв шок. Малцина ще се откажат от своя дом и своите приятели...През 2012 във Федералната република пристигнаха 71 000 души, през 2014 се очаква те да бъдат с няколко хиляди повече".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай