Единадесети ден на протести в страната

Единадесети ден на протести в страната | StandartNews.com

София. Пореден ден на протести в страната срещу правителството на Пламен Орешарски. За единадесети ден хиляди граждани се събират на площад „Независимост" в столицата, от където ще тръгне шествието на недоволните. По традиция то ще продължи по обичайния маршрут Народно събрание - "Орлов мост" - НДК - "Позитано" 20 - ДПС - Министерски съвет - Народно събрание, за да завърши на знаковото място "Орлов мост".

Протестните действия започнаха миналия петък срещу новоназначения шеф на ДАНС. Към този гняв се добавиха поредица изказвания и действия от страна на властта. Освен това бунтове предизвика и назначението на Росен Малинов за нов областен управител на София, тъй като той се оказа, че е сътрудничил на Шесто управление на Държавна сигурност.

За поредна вечер полицаи на първа линия носят жилетки с надпис "Антиконфликт" като част от инициативата на СДВР за диалог с гражданите и избягване на сблъсъци по време на масовите протести. Униформените ще проверяват всеки съмнителен гражданин на протестите. Те алармират протестиращите да сигнализират за провокатори, които ще бъдат извеждани от тълпата, за да не стават излишни сблъсъци. Над 200 бяха отклонени от вчерашното протестно шествие, за да не се допусне нарушаване на обществения ред.

В последните дни заради жегите началото на протеста се измества към 19.00 часа, но хората все още започват да се събират от 18 ч. Очакват се протести и в други градове на страната.

По-рано през деня над 1 800 човека се организираха в групата „На кафе пред парламента" в социалната мрежа Фейсбук. Там гражданите пишат, че скоро няма да се изморят и да разтурят "седенката". Те смятат да пият кафе на задния вход на парламента, откъдето влизат за работа народните представители от правителството на Пламен Орешарски. Протестиращите смятат да отпиват от ароматната напитка мирно, спокойно и цивилизовано, без да създават излишни кавги.

„Лумпените на България" е друга група във Фейсбук, където гражданите се уговарят за протестите тази вечер и коментират случващото се по време на демонстрациите през изминалите дни. В описанието й пише: „Интернет лУМпеНИТЕ на България - нека се преброим!". До момента групата е събрала 7 915 харесвания, а близо 3 040 говорят за нея. Цифрите са показателни сами по себе си.

Продължаваме да проследяваме събитията на живо и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата във Фейсбук, където също пускаме важни или любопитни подробности от протеста и шествието.

22. 00 - Протестиращите се насочиха по бул. „Ал. Стамболийски" към църквата Света Неделя, а след това и към Министерски съвет. Шествието пее песента „Когато падне БСП" и аплодира охраняващите полицаи. Движението се пренасочва от полицаи от бул. „Тодор Александров" по бул. „Мария Луиза". Движението по бул. „Цар Освободител" е блокирано заради протестното шествие.

Протестиращите отново минаха пред Народното събрание. По-късно се сляха с останалите на „Орлов мост", където традиционно завършват демонстрациите всяка вечер. На моста младежи пуснаха народна музика от импровизирана музикална система. Обстановката там е весела, много хора играят кръшни български хора и чрез фолклора на българина изразяват своето недоволство.

21. 30 - Шествието стигна до Съдебната палата и се насочи към „Позитано" 20, където се намира централата на БСП. Там протестиращите скандираха за оставка. Част от протестиращите останаха пред централата на БСП, а други се насочиха към тази на ДПС, където скандират: „Долу ДПС" и „Оставка". И тази вечер протестиращите ще игнорират централата на Атака. И пред двете централи има засилена охрана.

Протестното шествие протича нормално. От СДВР обявиха, че до момента няма инциденти.

21. 00 - Част от протестиращите останаха на „Орлов мост", където движението там остава блокирано. Началото на протестното шествие достигна до НДК. Там бе блокирано кръстовището на моста на влюбените, полицаи пренасочват колите. Младежи пеят и скандират по звуците на свирки и барабани, някои са се качили на моста и развяват български знамена. И тази вечер гражданин, който живее на последния ъгъл преди кръстовището на Моста на влюбените, пръска с маркуч с вода протестиращите, за да ги разхлади.

Българи, които живеят в Сан Франциско, също протестират и са солидарни със своите сънародници, предаде бТВ.

20. 30 – Протестиращите преминаха през Народното събрание и се насочиха по посока на „Орлов мост". Хората достигнаха 10 000 души, сочат наши източници. За втора поредна вечер те не спряха пред парламента. Там има палатков лагер, който е друга форма на протест.

Банда от 15 весели младежи носи знаме, което е съшито от българското и знамето на ЕС. Движението блокира кръстовището пред СУ „Климент Охридски", а после и „Орлов мост". За поредна вечер там е поставена кутия, в която протестиращите могат да пускат предложения за промени в изборния кодекс.На кутията пише „Тук е Народното събрание". Доста хора остават без транспорт, тролеите се извеждат с тегличи, за да не пречат на движението. Колите на градския транспорт стигат само до кръстовището на „Орлов мост" и биват пренасочвани от полицаите. Хората продължават да скандират за оставката на правителството. „Грешка 404, правителството не съществува", пише на един от лозунгите сред тълпата.

Близо 1000 души в Пловдив блокираха бул. "Шести септември" и бул. "Цар Борис Трети Обединител". Беше блокирано и кръстовището на Чифте баня. Там протестиращите седнаха на пътното платно. Останалите блокираха кръстовищата на Сточна гара и на Централна гара. Накрая всички ще се съберат отново пред Община Пловдив.

Едва 100 души тръгнаха от Община Варна на протестно шествие срещу правителството. За малко хората блокираха един от булевардите. Протестиращите се насочиха към Катедралата, след това към Централна поща, където се намира щабът на един от кандидат-кметовете на Варна. Хората бутат кофа за смет и викат „червени боклуци". Те изпокъсаха предизборните му плакати и ги изсипаха пред щаба. По-късно шествието традиционно се отправи в посока Областна управа, ДПС, БСП и Атака.

Едва 100 души тръгнаха от Община Варна на протестно шествие срещу правителството. За малко хората блокираха един от булевардите.

20. 00 – Протестът вдигна сватба. Хората отново проявиха оригиналност по време на митинга пред МС. Група ентусиасти, облечени в булчински одежди с имената на БСП, ДПС и Атака направиха тройна сватба помежду си. По дрехите си закачаха фалшиви евро банкноти, а около тях други самодейци бяха с имената на хора от другите политически сили, които бяха кумове, шафери и гости. До тях се появи мъж с очила и пура с табелка "Мафия" който извади пачка от изрязани вестници и също подари на младоженците. Други протестиращи пък донесоха кутия, на която пишеше "Подарък - ядрено гориво от АЕЦ Козлодуй".

Сред оригиналните плакати бяха - "Дойдох да разходя кучето си", "Орешарски, подай оставка, искаме на море", "Ние сме платени кюфтета и дойдохме да видим София". Множеството продължи традиционното си шествие покрай парламента и Орлов мост.

Представители на ЛГБТ движението, които носят постери с надписи „Оставка!", изписано с цветовете на дъгата, също са част от протестиращите на "Независимост". Млад мъж раздава листовки от името на "Движение Орлов мост - за промяна". В тях пише, че движението ще свика конференция за учредяване на "народна партия" на 7 юли.

Малко преди 19.50 протестът тръгна към Народното събрание. В тълпата няма футболни агитки.

Малобройният протест в Добрич продължава да подкрепя излизащите по улицата столичани като и добруджанци основно настояват за промени в изборния кодекс. Наред с това гласуването да бъде задължителен елемент, част от протестиращите в града смятат, че трябва поне наполовина да бъде намален броят на депутатите. Добруджанци обобщават своите искания, които ще бъдат представени в сряда на кръгла маса в парламента чрез сдружение "Гражданско общество" в Добрич, които имат покана за участие в дискусията, чиято тема е именно изработката на нов изборен кодекс. Протестиращите в Добрич са категорични, че до последно ще продължават ежедневно да се събират в 18,30 часа докато не бъде променено настоящото статукво.

В Бургас едва 30 протестиращи излязоха тази вечер пред сградата на община Бургас. Те са охранявани от десетина полицаи. Броят на протестиращите показва, че голяма част от бургазлии са се отказали от протести. Протестиращи твърдят, че много от съгражданите им не са с тях на улицата, защото не вярват, че с демонстрации ще променят нещо.

19.30 - Близо 7 000 скандират "червени боклуци" на площад "Независимост" в София. Младо момиче раздава плакати с текста: „Шах и мат сте олигарси", други носят лозунг: "Няма да ви позволим и децата ни да живеят като във филм на ужасите". Протестиращите призоваха кметът на София Йорданка Фандъкова да предостави пясък и шезлонги на площад "Независимост". Мотивът им е, че смятат да плажуват на площада цяло лято и имат нужда от условия за това.

В Пловдив близо 500 пловдивчани са се събрали пред общината, за да изразят недоволството си срещу правителството на Пламен Орешарски. Демонстрантите смятат да се разделят на три лъча. Една част от тях ще блокират кръстовището на Чифте баня. Втората част от тълпата ще блокира кръстовището на Сточна гара, а третият лъч ще блокира кръстовището при Централна гара. Пловдивските протестиращи предупредиха за по-радикални протести, затова помолиха от сряда на протестите да не идват майки с колички и деца. Те смятат да окупират важни пътни артерии, дори АМ "Тракия".

19. 00 - Близо 1 000 души са се събрали на площад „Независимост". Прииждат още протестиращи с плакати „За мен е въпрос на чест да съм тук", „Зная ви далаверите, познаваме ви методите, видяхме ви експертите". Полицията проверява съмнителни хора на входа на Президентството. Мъж с голям куфар е спрян за проверка. Вече е стопирано движението по бул. „Цар Освободител" и по бул. „Дондуков".

18.45 - Няколко стотин души вече са се събрали на пл. "Независимост", като те стоят основно около фонтана пред Президентството. Движението по бул. "Цар Освободител" вече е спряно. Виждат се европейското и българското знаме, хората надуват свирки. Има семейства с деца, много велосипедисти, скейтордисти. Всичко протича спокойно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай