Един час ще посрещам в ефира куршуми и букети

Вместо парламента пускаме по Радио София БГ музика, казва Радослав Янкулов, шеф на Българското национално радио

Един час ще посрещам в ефира куршуми и букети | StandartNews.com

- Г-н Янкулов, честит рожден ден на БНР, което навършва 79 г. Сега обаче Сирак Скитник ви гледа от небето и дали ви се радва?.

- Надявам се да харесва това, което правим. Сирак Скитник е първият директор на Радио София. През 1935 г. е назначен на този пост с указ на цар Борис III. Сирак Скитник е бил художник, поет, публицист, дизайнер, общественик, светски човек. Всичко това днес представлява БНР, защото то има и защитава тези функции: и журналистически, и художествени, и културни, и обществени. Довечера ще раздадем и традиционните си награди "Сирак Скитник".

- По времето на Сирак Скитник обаче не е имало интернет, а сега има всичко, включително и радиата минават от там. Готово ли е БНР за такава битка?

- Тази битка беше предвидима и за това направихме съвсем нов портал. Там могат да се слушат всичките ни програми. Адресът е bnr.bg.

- Вярно ли е и че БНР ще прави и академия?

- Да. Тя ще обучава предимно млади хора, които искат да научат още нещо за професията си. В нея няма да се влиза с дебели книги, а ще бъде среда, в която знаещи и можещи хора, утвърдени в радиожурналистиката, предават опита си.

- Как бихте коментирали писмото на основателите на "12+3" Георги Папакочев и Йордан Лозанов по повод сегашния вид на предаването и неговия водещ Петър Волгин?

- Това писмо ме изненада - първо с появата си, и второ - със съдържанието си. И Данчо Лозанов, и Папакочев според мен нямат никакво основание да постъпват по този начин. Лозанов от 20 г. е в Америка и едва ли впечатленията му са такива, че да може да прави реална преценка. Дори Папакочев, който не е в Америка, но не е и в радиосредата от доста време, според мен не му е помогнал. Той, ако имаше толкова големи страхове или притеснения заради нещо, можеше по друг начин да ги сподели и сигурно повече биха хванали "дикиш", както се казва.

- Самият вие отново се връщате към професията на водещия. Защо?

- Да, предаването ми ще се казва "60 минути на директора" и не е точно предаване, а радиоотчет, защото ще бъде един път в месеца, в понеделник. Иска ми се в него допълнително да разказвам и да обяснявам неща, които имаме намерение да правим. Както и да потърся съвети или помощ за проекти и идеи. Това ще е една стена, осветена от прожекторите на хората. Те ще са насочени към мен и радиото, което означава конкретни питания, а аз ще съм там - готов да посрещна куршумите, но и да приема букетите. Защото трябва да се говори! Ние, обществените медии, имаме такъв ангажимент, а радиото е най-големият от тях.

- Гарантирате ли, че в БНР няма цензура?

- Да. Но ако вземем предвид автоцензурата, там нещата са други. Сега, когато честваме рождения си ден, констатирам, че в много посоки стъпваме твърдо и с върховете на обувките напред. Радио България го променихме като структура и съдържание. Направихме и екип. Например Антон Митов играе не само ролята на директор, а понякога на съветник, приятел, учител, помощник и всичко е в името на това: радио България, "БиНаР". И още хора мога да спомена. Например Катя Лещанска се скъса от работа, за да изглежда този сайт такъв, какъвто е в момента. Хелия Чавдарова оглави музикалната къща на БНР. Има и едни списъци с идеи, които трябва да се случат и ще се случат с шестте ни оркестъра, така че те не само да работят истински за радиото, но да работят за себе си. Леко, без сътресения и много внимателно българската музика се появява все повече и повече в ефира. Така ще бъде и занапред.

- Чакайте малко! Току-що казахте нещо, което ще зарадва всички музиканти в България. Бихте ли го повторили, за да не си мислят, че сънуват?

- Да, Радио София вече е с почти нова схема и става истинска младежка станция. Преди в сряда, четвъртък и петък там се излъчваха заседания на Народното събрание. Успяхме обаче да убедим хората, които имат общо с това, че то не само не носи кой знае каква полза на слушателите, но и служи като спирачка.

- Сега стигаме и до десерта, а той е проектът БиНаР. Обяснете какво означава това?

- Това е БНР на езика на новите технологии. БиНаР има много общо с напредничавите идеи за комбинация между старото добро радио и новите медийни технологии, които ни заливат отвсякъде. Можете да слушате и гледате предаванията на БиНаР в реално време от 16 до 22 ч 7 дни в седмицата, както и да общувате в чата или социалните мрежи с водещите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай