Дядо Николай се включи в сесията на Синода

Патриархът трябва да е анализатор, смята митрополит Йосиф

Дядо Николай се включи в сесията на Синода | StandartNews.com

София. Дядо Николай изненадващо дойде за заседанието на Светия Синод.

След смъртта на патриарх Максим и спорния избор на митрополит Кирил за наместник-председател пловдивският владика обяви, че ще спазва стриктно 40-дневен траур и няма да се включва в архиерейските сбирки. Заради това няколко пъти бе заплашван с наказание, имаше дори намеци, че може да бъде понижен, ако не участва в зимната сесия на Синода, която се възобновява днес.

Ще обясня позицията си след 40 дни, лаконичен бе дядо Николай пред журналистите.

На днешното заседание владиците вероятно ще се обсъдят подробности около патриаршеския избирателен събор. На 14 ноември отците решиха, че той трябва да се организира до 6 март 2013 г. - четири месеца след кончината на Негово светейшество. 

Йосиф: Молби вместо наказания

Митрополит Йосиф, който отговаря за епархиите в САЩ, Канада и Австралия, заяви, че ще се бори най-много да няма наказания за Григорий, Игнатий и Николай. "Защото всичките наши събратя са добри и като се изясни това положение, че всичките сме длъжни да бъдем на заседание, ако те не се вслушат, аз нося името на дядо Екзарх Йосиф, който са го питали: Ако те не послушат, ще ги молим, ако пак не послушат, пак ще ги молим, ако пак не послушат пак ще ги молим отново и отново", посочи той.

Дядо Йосиф обясни, че вярва като види очите и познава хората. Той отказа да посочи категорично дали би подкрепил евентуална кандидатура на единствения митрополит без досие, който отговаря на уставните изисквания за патриарх - Ловчанския владика Гавриил.

Митрополитът посочи отново, че следващият патриарх на Българската православна църква трябва да е анализатор. "Ако св. патриарх Евтимий беше исихаст, ако дядо Кирил блажена му памет, беше академик, ако дядо Максим беше аскет, новият за мен трябва да бъде анализатор", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай