Дядо Коледа идва 7 пъти при отец Иван

Хлапетата от Нови хан имат храна, но им трябват обувки и памперси

Дядо Коледа идва 7 пъти при отец Иван | StandartNews.com

София. "Отче, веднъж преброих, че Дядо Коледа дойде седем пъти при нас за ден. Сега ще ни гостува ли?" Любопитните очи на малкия Виктор с нетърпение чакат отговора на отец Иван. Всичките 220 обитатели на приюта "Св. Николай" в Нови хан вече са в очакване на Рождество. Сред тях са и семейство Методиеви, които от година и половина живеят тук. Даниела е майка на две деца - четиригодишния Андоний и по-големия му брат Виктор. Бащата е успял да си намери работа в София и се прибира при тях веднъж седмично. Те са настанени в отделна стая със собствен санитарен възел. "Добре се чувстваме. Аз чистя, готвя, посрещам и изпращам гости. Децата са много привързани към отец Иван. Наричат го дядо", споделя Даниела пред екипа на "Стандарт". 65-годишната Виолета Асенова пък е дошла в дома преди 3 години заедно със сина си, снаха си и децата им. Тя помага в кухнята и се занимава с внуците си. "Грижат се за нас, не са ни оставили", коментира жената. Според нея в момента няма достатъчно памперси за малките, а дървата и въглищата за парното са на привършване. Освен трудностите, които предстоят с отоплението, се оказва, че хората нямат достатъчно обувки. Това е проблем особено за малчуганите, които през месец сменят номера с един нагоре.

Поне храната засега им стига. Дневното меню е разнообразно. За закуска децата хапват кифлички, баница или филии, намазани с пастет или лютеница, и задължително пият прясно мляко. На обяд се готви по-голямо количество, за да остане и за вечеря. Вчера например жените сготвиха зеле с пилешки бутчета. "Нашите деца не гладуват, даже са капризни", заяви отец Иван. Той спомена, че през следващата седмица ще посрещат няколко рождени дни в приюта по традиция с домашно приготвена торта и много подаръци. Дядо Иван вярва, че добрите дела трябва да се вършат безвъзмездно. Той разказва, че през годините е имало и такива хора, които са идвали в дома само за да има къде да спят и да се хранят. За него обаче това не е правилно. Отецът, който вече цели 25 години се бори да осигури подслон и прехрана за огромното си семейство, иска да възпита именно у тях ценностите на стойностната личност - добронамереност, упоритост и работливост.

Отец Иван: Няма да изкараме
зимата без дърва

Не съм вечен, има кой да ме смени, казва отец Иван

- Отец Иван, от какво имате нужда в момента?
- Дървата и въглищата са малко. Няма да можем да изкараме зимата. Складовете се поизпразниха. Хората носят, каквото имат. Най-богатите не идват, помагат по-бедните.
- Кои са най-големите трудности, през които преминахте?
- Когато искаха да ни събарят. Тогава малко ми се разклати здравето - започнах да вдигам кръвно.
- Държавата как ви помага?
- Нищо не искам от държавата, оправям се сам.
- Как ще си плащате сметките през зимата?
- Когато започнах да строя дома, един дядка ме попита откъде ще намеря парите. Аз му отвърнах, че не знам, само Бог знае. И ето домът стана, парите дойдоха.
- Как виждате бъдещето на дома?
- Той ще просъществува и след моята смърт. Няма незаменим човек, аз не съм вечен. Рано или късно ще си отида, но подготвям хора, които да ме заместят.
- Какво се случва с летния лагер, в който предвиждахте децата да учат езици?
- Почти е готов, остава довършителна работа.
- Как ще посрещнете предстоящите празници?
- Както всяка година - весело, с голяма елха, подаръци. Лошото е, че сме разделили децата на две места. Тези, които са в Якимово, са малко по-ощетени от внимание. Те са в различни къщи из цялото село, дори не мога да ги видя всички.
- Колко къщи построихте в с. Якимово?
- Там живеят 117 човека, има 45 къщи, но не всички са реставрирани. Някои даже са празни.
- През годините са минали много хора и съдби през дома. Успял ли е някой да намери своя път в живота и да се реализира?
- Минали са над 1000 човека през тези 25 години. Голяма част от тях са намерили работа, други са създали семейства, трети са в чужбина. Много са успели. Аз се моля за всички. Бог да благослови и тези, които помагат. Моля се да прощава греховете ни, защото сме негови чеда.

Всеки, който иска, може да помогне на място на адрес: с. Нови хан, ул. "Търнава" 21А, или по банков път:

UNI CREDIT BULBANK
клон Елин Пелин
IBAN: BG72UNCR 96601000411600
BIC: UNCRBGSF

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай