Дядо Кирил: Синодът е в благодатно единство

Митрополит Николай проговаря в неделя

Дядо Кирил: Синодът е в благодатно единство | StandartNews.com

Троян, Пловдив. Слава Богу че има единство в членовете на Св. Синод и се надяваме, че това ще продължи. Вчера това си споделяхме, за това благодатно единство, което съществува и днес, което проявихме чрез отслужване заедно на светата литургия.

Това каза митрополит Кирил след възпоменателната служба в Троянската света обител за 40-тия ден от смъртта на блаженопочиналия и приснопаметен Български Патриарх Максим.


Паметта, признанието за победите и подвизите на блажено починалия патриарх Максим трябва винаги да ни съпътстват в нашия живот, каза още дядо Кирил. По думите му той е наистина добър пример за първойерарх с голям житейски, църковен, архипасторски и административен живот, на който ние трябва да подражаваме. На неговата грижа и старание за отстояване на каноничността и единството на Българската Православна църква, допълни патриаршеският наместник.

На службата присъстваха и повечето от митрополитите. Един от отсъстващите е Пловдивският митрополит Николай. Освен духовниците в църквата в Троянския манастир Патриарха възпоменаха около 100 миряни от неговия роден край, сред които и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски.

Митрополит Николай в това време отслужи  три
часа панихида за патриарх Максим. Освен, че беше най-дългата служба на дядо  Николай, тя бе и една от най-прочувствените служби, които някога са се състояли в митрополитската църква "Света Марина" в Пловдив.

За да запали свещ в храма дойде лично първият архонт под тепетата Петър Манджуков, който няколко пъти падна на колене по време на молитвата. В църквата се събраха и много пловдивчани, които се помолиха за душата на партиарх Максим. По време на проповедта си дядо Николай припомни за делата по време на земния път на дядо Максим, както и за огромната му роля за Българската православна църква. Няколко път владиката наблегна на миролюбивия характер на покойния патриарх, като спомена многократно думата мир. Със заупокойната молитва приключи и 40-дневният обет за мълчание, който даде Пловдивският митрополит. На излизане от храма той обяви, че от 16 декември вече ще говори пред медиите.




Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай