Дядо Гавриил: Ако Бог реши, ще бъда патриарх

Няма да променят устава преди избора

Дядо Гавриил: Ако Бог реши, ще бъда патриарх | StandartNews.com

София. "Светите отци ни учат да не желаем санове, но ако такава е божията воля - ще я изпълня". Това заяви ловчанският митрополит Гавриил в предаването  "Карбовски -Директно" по Нова телевизия. "Светият синод  в повечето свои членове е единен и се надявам и другите да се приобщят към нас и да запазим единството на църквата", допълни той. Според  него следващият патриарх трябва да се стреми към непрестанно усъвършенстване.

"Трябва да иска да поправя грешките си и да става все по-добър. Надявам се с божията помощ на изберем точно такъв човек за водач на църквата", добави ловчанският митрополит.

"Патриарх Максим никога не е делил митрополитите, но имаше по - близки хора, което е нормално", каза още митрополитът. Той изрази надежда да се запази единството на църквата. "Спазихме завета на Негово Светейшество и запазихме църквата единна", добави дядо Гавриил.

Той коментира и слуховете, че патриарх Максим е казал на смъртно легло "Гавриил да дойде". Според него това е съмнително.  Дядо Гавриил разясни, че уставът за избор на патриарх не може да се промени преди той да бъде определен.

Във връзка с патриарсите, които имат ДС, митрополитът заяви, че не осъжда никой с картон от Службите. "Важното е сега да няма никой свързан с властта", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай