Двойно увеличение на бежанците за месеци

Двойно увеличение на бежанците за месеци | StandartNews.com

София. Двойно се е увеличил притокът на бежанците в страната през последните месеци , съобщи заместник-председателят на Агенцията за бежанците Васил Върбанов пред БНТ.

Той отбеляза, че България е готова да посрещне нова беженска вълна – над 6 хиляди човека.

По думите му вече над 2 хиляди са настанени, а за последната година над 6 хиляди са поискали помощ.

Заместник-председателят отбеляза, че агенцията не е връщала бежанци, че статут е отказан едва на над 300 човека, понеже те са икономически емигранти, които искат да достигнат Западна Европа.

Според доклад на правозащитната организация "Хюман райтс уотч" обаче над 40 бежанци са били отблъснати насилствено от граничните власти на България, дори е било стреляно, за да не приближават българската граница, уточнява БНТ.

От организацията посочват, че ще уведомят Европейската комисия и ще настояват да бъде оказан натиск на българските власти, но засега не се предвижда искане за налагане на санкции върху България.

От МВР отрекоха твърденията за побой и връщане на сирийски граждани.

Заместник-председателят на Агенцията за бежанците подчерта, че единствено граничните власти могат да отговорят на въпроса дали се отблъскват бежанци, защото агенцията такива действия не е предприемала.

Той отбеляза, че дори условията за настаняване на бежанците са се подобрили значително и сега някои центрове приличат на хотели, оборудвани с модерни кухни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай