Двоен агент в дъното на десанта в Нормандия

Пужол разиграва немците с изрезки от брошури, Хитлер сляпо му се доверява

Двоен агент в дъното на десанта в Нормандия | StandartNews.com
  • При нападението никой не смее да събуди Фюрера, Ромел - на ЧРД на жена си
  • Пужол разиграва немците с изрезки от брошури, Хитлер сляпо му се доверява

 

Едва ли има човек, който да не е чувал за десанта в Нормандия по време на Втората световна война. Мнозина са затаявали дъх гледайки "Спасяването на редник Райън" и са били потресени от касапницата, майсторски пресъздадена от Стивън Спилбърг.И досега наличието на желязо в пясъка по плажовете на Нормандия надхвърля приетите норми.

Операция "Овърлорд" е повратна точка

във Втората световна война, допринасяйки за скорошната капитулация на Германия. Но, тя не би била възможна без дългогодишната подготовка и планиране, част от които е операция "Бодигард". Най-общо казано това са набор от мероприятия за дезинформация на немското командване с цел създаване на най-благоприятни условия за осъществяване на десанта във Франция.Планът за тази операция е разработен от група офицери от Имперския генерален щаб от състава на "Лондонската контролираща секция". В хода на тази операция са извършени 35 акта на дезинформация на противника в три основни направления:

Разпространяване на лъжливи сведения за времето и мястото на съюзническото настъпление.

Създаване в района на Британските острови на лъжливи признаци за съсредоточаване на бойни части и техника.

Взаимодействие с Генералния щаб на Червената армия по въпросите за общи дезинформационни действия.Най-успешна и важна от всичките подоперации се явява операцията "Фортитюд", която включвала имитация за създаването на две общовойскови армии - първата съсредоточена в района на Единбург, имайки за задача десант в Норвегия и втората, имаща за цел дебаркиране в района на Па дьо Кале. Основната цел е

отвличане на германското внимание

от истинското място на десанта в Нормандия. Особено важна роля в тази операция изиграват двойните агенти рускинята Наталия Сергеевна, сърбина Душко Попов и най-важният - испанеца Хуан Пужол.Агентурният му псевдоним, даден от Абвера, е "Аларих", а британския - "Гарбо". Интересен факт е, че едновременно е кавалер на най-високите отличия на Германия и Британия.

 

Дадени са му за дейността му през Втората световна война - германския Железен кръст и Орденът на Британската империя. За него командващият съюзническите войски в Европа американският генерал Дуайт Айзенхауер казва: "Приносът на Пужол е равносилен на приноса на дивизия. Той спаси безчислено количество животи". А, германският главнокомандващ фелдмаршал Кайтел, давайки обяснения за операция "Оверлорд" на Нюрнбергския процес коментира: "Над 90% от заповедите на фюрера се базираха на съобщенията на агент Аларих".Хуан Пужол Гарсия е роден през 1912 г. в Барселона като трето от общо четири деца в семейството на собственик на фабрика за бои.

Не завършва образованието си заради свада

с преподавател в гимназията и започва работа като продавач. По време на Испанската гражданска война семейната фабрика е национализирана. По това време Пужол предлага услугите си на британските и американски служби, но те не откликват. Тогава си създава образа на фанатично предан на диктатурата на Франко чиновник и става агент на германския Абвер, от където получава нареждане да замине за Британия и да организира агентурна мрежа. Но, Аларих стига само до Лисабон, където ползвайки общодостъпна информация от пътеводители за Англия, разписания на влаковете, вестници и списания, кинохроники, обяви и рекламни карета в пресата, пише докладите си до немските началници. В тях той цитира сведения от мними свои агенти на британска земя и при евентуални грешки прехвърля отговорността на тях.На покровителите си от Абвера заявява, че докладите ще бъдат изпращани от Англия до Лисабон по куриера му - холандска стюардеса, която от португалската столица ще ги препраща до германското посолство в Мадрид. По думите му в мрежата му били 27 агенти, сред които машинописка в Адмиралтейството, домашна прислужница на лорд от Министерство на вътрешните работи, дъщеря на чиновник от Форин офис и други.

По това време, въпреки някои пропуски, Пужол вече се ползва с репутацията на заслужаващ доверие източник на информация за германските спецслужби. Най-накрая британската МИ-5 осъзнава какъв ценен кадър е изпуснала и приема предложението на Пужол да работи за тях, под псевдоним Гарбо. През 1940 г. в донесение до немците той пише, че в добре замаскиран залив на английското крайбрежие е съсредоточена голяма част от британския флот, давайки и точни координати. Няколко дена по-късно самолети на Луфтвафе бомбардират мястото и по думите на пилотите ефектът бил колосален -

огромни взривове, отломки летели на стотици метри

огнени пламъци обхванали морето.Аларих е награден с Железен кръст, а немците така и не разбират, че в залива били събрани всички ненужни и излезли от употреба морски корита на Англия, предварително натъпкани с експлозиви. Друга важна за германците информация е за началото на операция "Факел" - десанта на съюзниците в Северна Африка. Пужол дава точната дата - 8 ноември 1942, но каналът за свръзка ли закъснял, трудно разшифровали информацията ли... донесението пристигнало късно. Въпреки това от Берлин му писали: " За съжаление, сведенията дойдоха много късно, но работата ви е блестяща".Предстоял звездният му миг в кариерата на двоен агент - операция "Оверлорд". Същата година британците прехвърлили агента в Лондон.  За половин година Гарбо "засипал" германците с над 500 шифрограми. В тях имало и лъжи и фалшива информация и истински сведения. Бавно и ненатрапчиво в съзнанието на германските разузнавачи се прокарвала информацията, че се готви огромна дезинформация - операция за прикритие във Нормандия. А, истинският десант ще е на 250 км. по на изток в Па дьо Кале. На самият 6 юни, Аларих "предупредил" че започва "операцията за прикриване" в Нормандия. Но, германците не обърнали внимание - нали "истинският" десант ще е в Кале. Родиограмата гласи: "... вече е напълно ясно, че сегашният десант в Нормандия е широкомащабна операция с цел отвличане на нашите резерви, ... за да има възможност да се нанесе успешен удар в основното направление - Кале."Командващият войските на Вермахта във Франция Ервин Ромел нееднократно предупреждава Хитлер да не се доверява само на един източник, но фюрерът му вярвал безкрайно. В крайна сметка, на 6 юни Ромел бил в Германия, където съпругата му отбелязвала 50-та си годишнина и на която подарил чифт прекрасни обувки. След началото на въздушния десант преди зазоряване, никой не посмял да събуди фюрера и фелдмаршал Кайтел, за да им съобщи за мащаба на нападението. Така било загубено ценно време за реакция за отблъскване на нападението.Есента на 1945 г. Хуан Пужол заминава за Африка. Скоро идва съобщение за смъртта му. След близо 40 години през 1984 г. английски

журналист открил във Венецуела агент Гарбо

Като собственик на сувенирен магазин той спокойно живеел със семейството си в Каракас. След войната легендарният двоен агент инсценирал смъртта си от съображения за сигурност.В същата година е поканен от Кралицата в Лондон и получава Ордена на Британската империя и  рицарско звание.Няколко месеца по-късно, когато на плаж "Омаха" в Нормандия се отбелязвала четиридесетата годишнина от десанта, 72-годишния Пужол паднал на колене пред безбройните бели кръстове.Към него се доближил друг побелял мъж с думите :"За мен е чест да стисна ръката на агент Гарбо. Човекът, заради когото останахме живи."През 1988 г. в Каракас Хуан Пужол Гарсия починал. Този път завинаги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай