Двама патриарси ще благославят сираците на МВР (ОБЗОР)

Двама патриарси ще благославят сираците на МВР (ОБЗОР) | StandartNews.com

По инициатива на "Стандарт" Вартоломей и Неофит ще се срещнат с децата

Двама патриарси ще благословят децата на загинали полицаи. Негово всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей идва в България на 7 ноември. На следващия ден - Архангеловден, той и главата на Българската православна църква Неофит ще отслужат литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски". По инициатива на в. "Стандарт" и с благословията на Светия синод на същия ден Негово всесветейшество ще се срещне с деца на загинали служители от системата на МВР в гранд-хотел "София". Вартоломей и Неофит ще благословят децата и ще се помолят за тях. Духовници коментират, че това е изключително символично, тъй като Архангел Михаил е покровител на полицаите и този ден е професионален празник и на българската полиция.

За 12-та поредна година "Стандарт" е спонсор и основен медиен партньор на кампанията на МВР за подпомагане на децата на загинали служители от системата на МВР.

На 9 ноември Вселенският патриарх ще получи в голямата зала на Българската академия на науките почетното научно звание доктор хоронис кауза, а по-късно през деня ще има среща с президента Росен Плевнелиев. Програмата за посещението на Вселенския патриарх предвижда и поклонническо посещение в Троянския манастир, където ще отслужи молитвено възпоменание при гроба на патриарх Максим.

Първото посещение на Вселенския патриарх в България бе през 1998 г. за участие във Всеправославния събор, който сложи край на разкола в БПЦ. След това Вартоломей още няколко пъти идва в България, последния път през 2012 г. за погребението на патриарх Максим. Според запознати сегашната му визита е свързана с подготовката на Вселенския събор, който трябва да се състои през следващата година в Истанбул.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай