Двама осъдени и един оправдан по делото за Стоян Балтов

Двама осъдени и един оправдан по делото за Стоян Балтов | StandartNews.com

София. Две присъди по 18 години затвор и една оправдателна присъда постанови състав на Софийски градски съд за убийството на студента Стоян Балтов през 2008 година.

Във вторник прокуратурата поиска по 20 години затвор за тримата.

Един от подсъдимите - Александър Данаилов, е признат за виновен по обвинението за убийството на Стоян Балтов по особено жесток начин. Софийският градски съд наложи присъда 18 години лишаване от свобода при първоначално строг режим. Данаилов беше оневинен по обвинението за съучастие с Вили Георгиев в убийството.

Обвиняемият Светлозар Стоилов също беше признат за виновен по обвинението за убийството на Стоян Балтов, като му беше определена присъда от 18 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Подсъдимият Вили Георгиев беше обявен за невинен по обвинението за съучастие в убийството на Стоян Балтов, като съдът взе под внимание това, че той е нанесъл удар само по рамото, което не е довело до смъртта.

Съдията по делото подчерта, че решението за присъдите е било единодушно като са се позовали върху непротиворечивите свидетелски показания.

На Александър Данаилов и Светлозар Стоилов са наложени и парични глоби за извършеното престъпление, които те трябва да изплатят на семейството на убития и на държавата.

Присъдите може да бъдат обжалвани и протестирани пред Софийски апелативен съд в 15-дневен срок.

Близките на Стоян Балтов ще обжалват решението на съда, съобщи неговият брат Борислав Балтов.

„Присъдите нямат връзка с това, което ние искахме – доживотни присъди за обвиняемите", каза Балтов.

Студентът по фармация от Сливен Стоян Балтов беше убит с множество удари и ритници през 2008 г. пред дискотека "Амнезия" в Студентски град. По-късно през януари последваха няколко протеста, а дискотеката, която се оказа незаконна, беше съборена.

След убийството на 5 декември 2008 г. майката на Балтов помоли тогавашния просветен министър Даниел Вълчев да почете паметта на сина й в обръщението си по повод студентския празник на 8 декември, както и за ден на траур. Вълчев отказа да го направи, което доведе до протестни студентски шествия. Впоследствие министърът се извини на майката, но правителството отказа да се включи в дискусията на студентските съвети за ситуацията в Студентски град. Това провокира организирането на голям мининг пред парламента на 14 януари 2009 г., към който се присъединиха и хора с с различнии искания, а демонстрацията се превърна в искане на оставка на тройната коалиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай