Два пъти повече мигранти у нас през 2015 г.

Два пъти повече мигранти у нас през 2015 г.   | StandartNews.com

Два пъти повече мигранти са влезли в страната през 2015 г. Това съобщи Това заяви председателят на Агенцията за бежанците Никола Казаков в студиото на "Тази сутрин" по бТВ. Общо над 11 хиляди са подадените молби за временно пребиваване в България от началото на годината, каза той и обясни, че тази цифра е около два пъти повече от данните за 2014 г.

Над 4600 от подадените молби са на сирийски граждани. Тези на мигранти от Ирак и Афганистан са съответно по 2600 и 2500 молби.

Три пъти повече иракски граждани, в сравнение с миналата година, са подали заявления за убежище в страната. Всички тези хора са икономически имигранти, обясни Казаков. Хората, бягащи от войната в Северен Ирак, могат да получат убежище у нас, добави той.

Икономическите мигранти биват препращани към дирекция „Миграция" на Министерството на вътрешните работи, уточни председателят на Агенцията за бежанците.

Казаков коментира и капацитетите на центровете за настаняване. Данните до момента показват, че те са запълнени на 48 % според Казаков. Агенцията за бежанците може да освободи до 6500 легла, ако има нужда от тях.

Едва три процента от бежанците в България имат висше образование. 59 процента от тях са в активна трудоспособна възраст – между 18 и 34 години, коментира още Казаков.

Само осем от 893 деца са били записани в училища в страната. Основната причина за това е, че за повечето мигранти България е транзитна спирка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай