Дунав тръгва по алеите на новия парк в Лом

Дунав тръгва по алеите на новия парк в Лом    | StandartNews.com

Лом. Дунав при Лом  се повиши с 9 см и стигна 783 см, съобщиха от пункта за измерване на нивото на реката край града. Подпочвени води вече тръгнаха по алеите на новия крайбрежен парк. Паркът е изграден през лятото и есента на миналата година по проект на общината, финансиран от европейските фондове. Застрашени от потоп са и товари на пристанището в Лом. Водата се приближава към стоварени купища с въглища и пясък.

Заради високото ниво на реката е обявена втора степен на готовност за действия при бедствени ситуации. Тя предвижда денонощно наблюдение на дигите, които са общо 11 км по брега край Лом. Не са открити пробиви и наводнения на стената. Наблюдава се и динамиката на водния стълб при  село Добри дол, където се намира водоизточникът на град Лом и съседни села. Избликналата подпочвена вода се изпомва, за да се опази техниката на помпената станция.

Дунав при Видин в съобта преди обяд спадна с 6 см и вече е 764 см. Служители на общината и на държавното дружество „Напоителни системи” също наблюдават дигите. В земеделски земи по брега подпочвени води са образували заблатени участъци. Заради липса на средства „Напоителни системи” включва станциите за изпомпването им с режим. През други години при подобна ситуация помпите са работили денонощно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай