Дунав пази тайни на рибари и хайдути

Дунав пази тайни на рибари и хайдути | StandartNews.com

Дунав пази тайни на рибари и хайдути. А в Тутракан общината се е захванала да опази оставеното наследство и да покаже на гостите от страната и чужбина. Затова и най-емблематичните места са превърнати в готови културно-исторически обекти, които привличат туристи. "Човек трябва да си рекламира общината, за да може да идват гости и да опознават повече и повече родината си. Във всеки град има по нещо, което да бъде показано", казва кметът на Тутракан Димитър Стефанов. Затова и пред гостите от страната и чужбина не спира да разказва за емблематичните места, с които хората могат да се пренесат назад във времето. След като вече сте дошли в Тутракан, не бива да си тръгвате от там, без да сте видели местата, които крият тайните и прелестите на речния град, казват местните хора.

Блясък на стари къщи в махалата на лодкарите

Рибарската махала е задължителна спирка при обиколката на Тутракан, ако искате да разберете тайните и очарованията на стария град. Разположено до самия бряг на Дунава, селището на лодкарите ще ви очарова с тесните улички, по които векове наред мъжете са отивали до реката, за да хвърлят мрежите си в нейните води. Там в момента пет автентични рибарски къщи, възстановени и реиновирани показват бита и традициите на речните рибари. Докато обикаляте музейните експозиции по стръмните плочници, ще срещнете истински речни вълци, седнали на припек пред домовете си. Ако имате късмет да се разговорите с ветераните, ще чуете техните неповторими истории за приключения, опасности и щастливи улови на огромни дунавски сомове и моруни. В рибарската махала рамо до рамо дишат история и съвременност, а традиции и бъдеще си дават среща върху територията на мъжките неволи, успехи и страсти.

"Тутраканки" ни пренасят при майсторите на мрежата

Музеят на лодкостроенето и дунавския риболов е мястото, което всеки новодошъл в Тутракан не би могъл да пропусне да разгледа. Уникалната експозиция е единствена в Европа и показва развитието на речното рибарство и лодкарство по Дунава, чийто център градът е бил през вековете. Още на входа ще ви посрещнат прочутите лодки "тутраканки", с които местните барби са порели лете и зиме реката. Ще видите всичко, с помощта на което мъжете са ловили риба. Ще чуете уникалните разкази на истински речни вълци, за това как са вадили пълни мрежи от реката, как са тръпнали дали ще имат късмет и как са се радвали, когато на куката им увисне риба гигант. Видеофилми ще ви покажат как се практикува древният рибарски занаят и днес в града и колко са силни традициите на дедите, съхранени в лодкарските фамилии до сега.

Военно гробище за победители и победени

Гостуващите в Тутракан не бива да пропускат да посетят най-голямото военно гробище в България. Мемориалът, разположен до село Шуменци пази спомена за тутраканската епопея, в която намират смъртта си 8000 мъже, като 1800 от тях са български войници. Историята разказва, че в началото на септември 1916 година 55-хилядна българската войска, командвана от генерал Пантелей Киселов води тук 33 часово сражение, без да позволи вражеска армия да влезе в Тутракан. Смайващата победа на българските части завършва с триумф, но победата е платена с живота на хиляди мъртви войници. Днес "Алеята на славата" в мемориалния комплекс напомня за техния героизъм. Един до друг са погребани българи, румънци, руснаци, турци и немци, водили битка по тези земи.

Патриоти по стъпките на Таньо войвода

Дунавският бряг край село Пожарево е забележителна местност в община Тутракан, свързана с историята на национално освободителното ни движение. На това място две хайдушки чети преминават Дунава и стъпват на родна земя, за да запалят огъня на бунта по поробените български земи. Историята сочи, че през 1867 година тук Панайот Хитов е слязъл с четата си. Девет години по-късно, на 17 май, часове след като Ботев е целунал козлодуйския бряг, Таньо войвода с 28 четници преминава Дунава край Пожарево и поема своя последен поход към смъртта и славата.

Сега всяка година на 30 май признателните потомци тръгват по стъпките на войводата и изминават неговия път от тутраканския бряг до лобното му място край Керчан Баир при поповското село Априлово. Организатор на традиционния вече поход е родолюбивото сдружение "Родно Лудогорие", което заедно с община Тутракан всяка година организира край брега възстановка на знаменателното събитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай