Вторник,

Дрон следи вулканите по света

От: Стандарт -
A
A
A

Активните вулканични кратери са нещо, до което хората по принцип не изгарят от желание да се доближават, дори да са отдадени на професията си вулканолози. Водени от тази идея, учени от Германия са използвали дрон, който да "свърши работата" по безопасното проучване на активен вулкан, съобщава сп. "Сайънтифик рипортс".

Специалистите от Изследователския център за геонауки оборудвали безпилотния летателен апарат с термална камера, след което го изпратили да прелита многократно над вулкана Санта Мария в Гватемала. Записите от вградената оптична 4К камера на дрона са комбинирани дигитално с тези от термалната камера, създавайки стереоскопично видео, което показва както визуални, така и термални изображения.

След анализ на кадрите компютър създал триизмерен модел на вулкана с точност до сантиметри.  Той включва информация, която не може да бъде събрана чрез наземни наблюдения, включително за типа и скоростта на потока на лавата, както и за повърхностната температура на вулкана. Тези данни са важни за определяне на предстоящо голямо изригване.

"Показахме, че използването на дронове може да помогне за цялостно наблюдение на най-опасните и активни вулкани на Земята от безопасно разстояние", отбелязват учените.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички