Д-р Скатов търси $80 000 за нов подвиг

Веганът иска да покори първенеца на Океания Ириан Джая

Д-р Скатов търси $80 000 за нов подвиг | StandartNews.com

София. Нашенецът д-р Атанас Скатов, който остана в историята като първия веган, покорил Еверест, вече се завърна от голямото си приключение. Макар да е световна сензация, ученият, изкачил първенците на Африка, Европа, Азия и Южна Америка, е скромен.

"Не се занимавам с алпинизъм, а с туризъм. Аз съм планинар, а не катерач - не съм изкарал курс по катерене", подчертава Скатов. Преди по-малко от 4 г., през 2010 г., Атанас се заразява с "вируса" на планинарството. Което, признава, е страст, която излиза доста "солено". "За да се изкачиш на даден връх, трябва да заплатиш съответната такса, освен това и екипировката е скъпа", споделя той. През 2011 г. съвсем спонтанно му хрумва идеята да изкачи 7-те най-високи върха в света и да покаже, че един веган е способен да го стори.

Скатов е вегетарианец от дълги години, а от януари 2012 г. става и веган. "Досега съм изкачил 4 континентални първенеца - на Африка, Азия, Южна Америка и Европа, като няма друг българин, който да е успял да го стори само за 17 месеца", хвали се Наско. Първия връх, който българинът покорява, е Килиманджаро. "Усещането беше невероятно. Имаше много силна емоция, защото тогава за първи път бях на толкова виско. Беше изключително красиво, аз бях на върха точно при изгрева на слънцето. Килиманджаро е почти на екватора и да гледаш изгрева от него е просто невероятно!", споделя емоциите си Скатов. За покоряването на Еверест сливенчанинът се е подготвил само за месец.

"Не съм го планувал. Върнах се в края на януари от Аконкагуа и буквално след месец съм заминал за Еверест", разказва той. По думите му, не се е подготвял специално за тази експедиция, защото така или иначе спортува активно от 3 г. и е в отлична форма. Обича преходите из планините, скалното катерене и колоезденето, за да поддържа тонуса си, като споделя, че има и свои йога упражнения, които прави. Дневното меню на Скатов включва плодове, зеленчуци, бобови култури и ядки. "Много обичам нахут и паста", споделя той. Когато го питам защо става веган, отсича - "Така го почувствах!".

Наско разказва, че при предишните си експедиции му се е случвало, когато няма растителна храна, да хапва по един омлет, но от 2 г. вече не е слагал нищо животинско в устата си. Затова изкачва Еверест само на ориз и картофи. Наско е категоричен, че нито за миг не е почувствал недостиг на енергия заради начина, по който се храни. Тръгва за Еверест на 6 април. "Ежедневно възникваха проблеми, които трябваше да разрешавам. Храната изчезна, имах проблеми и с моя шерп - не искаше да продължава нагоре точно в деня на атаката. Той искаше да се връщаме и дори бяхме тръгнали назад - 120 м, изгубихме над час и после пак тръгнахме нагоре. А това е голям проблем, защото при тази височина всеки метър е от значение", разказва за трудностите си Скатов. По време на експедицията Наско отслабва с 8 кг, които обаче вече е възстановил с двойни и тройни порции от картофи и ориз. Когато стъпва на Еверест обаче, забравя за всички перипетии. "Усещането бе много силно, а гледката - невероятна", споделя Наско. На върха носи и знамето на родния Сливен, но не го оставя там, за да пази природата. "Гордея се, че съм българин и винаги нося флага с мен", категоричен е Скатов. Но с болка споделя, че от участниците в експедицията той е бил единственият, който сам е финансирал пътуването си. Скатов успява да замине благодарение на спонсори и собствени средства. "Продадох много мои вещи, за да успея да тръгна и бях с бюджет в пъти по-малък от този на останалите", разказва той.

При завръщането в родния Сливен го чака изненада. "Макар че си дойдох късно през нощта, приятелите ми се бяха организирали, за да ме посрещнат с гайди и фойерверки - беше много приятно", смее се Скатов. И скромно допълва, че не го е очаквал, защото не мисли, че е направил нещо кой знае какво. Родителите на Наско пък били най-доволни от това, че се е прибрал жив и здрав, защото много са се притеснявали за него. Първото нещо, което 5-годишният му син Васил го питал, пък е: "Тате, беше ли студено на Хималаите?". А Скатов му отвърнал: "Ами малко студено беше".
Следващата цел на Наско е първенецът на Австралия и Океания - Ириан Джая, но трябва първо да събере пари за там. "Ако ги имам, тръгвам веднага! Но са ми нужни поне 80 000 долара", споделя той. Всеки, който иска да му помогне и да подкрепи каузата на Наско, може да го направи, като се свърже с него през сайта му www.atanasskatov.com. Като го питам за какво мечтае обаче, Скатов не посочва покоряването на някой връх, а заявява: "Искам хората да са по-добри и по-щастливи!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай