Доматът поскъпва поне 5 пъти до трапезата

Доматът поскъпва поне 5 пъти до трапезата | StandartNews.com

Спекуланти надуват цените на зеленчуците, прекупвачи се правят на производители

50 ст. е килограмът на борсата в Кърналово, между 2,50 и 4 лева върви на софийските пазари

Дългата верига от прекупвачи и търговци между производителя и потребителя надува няколко пъти цената на зеленчуци и плодове. Затова все по-популярни стават т.нар. фермерски пазари, на които се предлагат стоки директно от производителя.

Поне 5 пъти поскъпва доматът от полето до трапезата. В момента червеният и розовият вървят по 50-60 стотинки за килограм на борсата в с. Кърналово, Петричко. В магазините в града стигат до 1,80-2,00 лева за кг. По софийските пазари пък цената е между 2,50 и 4 лева, показа проверка на "Стандарт".

Спекулата е основният проблем в зеленчукопроизводството, негодуват родни производители. Прекупвачи вземат от борсите на ниски цени зеленчуците, а после ги продават на едро 2-3 пъти по-скъпо. Много от тях дори не са регистрирани и не плащат данъци. "Нерегламентираната търговска дейност е навсякъде в страната ни. Стоката минава през 2-3 ръце и всеки си слага надценка. Затова за купувача накрая остава да плати много по-висока от реалната цена", казва земеделският производител Георги Кафтанов, който е председател на Сдружение "Югозапад 2013". Той обяснява, че по пазарите и тържищата е пълно с фиктивни производители, които предлагат зеленчуци и плодове. На практика те обикалят борсите и купуват стока от истинските производители. Това се знае от години, но нищо не се прави, за да се реши проблемът веднъж завинаги, казва Георги Кафтанов.

Много търговци, които държат сергии и магазини, пък не са регистрирани по ДДС, за да не плащат данъци. Те отчитат едва по 20-30 лева оборот на ден, останалите продажби не се отчитат. "В нашия сектор всичко е с главата надолу. Каруцата е поставена пред коня. За нас най-важен е вътрешният пазар. Но големите търговски вериги искат сделките да са по ДДС, а това оскъпява нашата продукция. Тогава те си внасят директно от Гърция зарзават, на чиято цена ние няма как да сме конкурентни. По този начин българската качествена стока залежава, а гръцката, която често е със съмнително качество, се предлага на потребителите", твърди Кафтанов. Друг нерешен проблем, за който производителите алармират от години, е, че у нас се вкарват развалени зеленчуци и плодове и от Европейския съюз, и от трети страни. Некачествена стока влиза най-често от Гърция. Факт е, че държавните институции се борят срещу нерегламентирания внос на земеделска продукция у нас. Правят се опити да се ограничи този процес, но не може да се спре. Наши търговци вземат на ниски цени от южната ни съседка стока и я пласират по пазарите. Евтини са, защото са некачествени. "На практика българският потребител яде нещо, за което няма гаранция, че е с добро качество. Ние пък основно търпим загуби от нереализирана продукция. Идва гръцката стока и събаря цените", обяснява Кафтанов.

Според него положението на малките производители може да се облекчи, ако ДДС падне на 10%. Това ще накара производителите да се сдружат и да се регистрират по ДДС, защото ще имат гарантиран пазар.

Търговци: Не купуваме от стопаните, нямат касови апарати

Между 2,50 лв. и 4 лв. за килограм се харчи българският розов домат на пазар "Ситняково" в столицата, видя репортер на "Стандарт". Родните оранжерийни пък се продават по 1,40 лв., а краставиците струват по 1,50 лв./ кг. Търговците се оплакват, че цените падат, но няма купувачи. "От две седмици насам няма хора и така ще е до септември, докато минат отпуските", вайкат се продавачите. Засега се справят, но смятат, че ще дойде момент, в който ще работят на загуба. "Зареждаме стока от борсите, а не от производителите, защото те нямат касови апарати", каза пред "Стандарт" един от търговците на пазар "Ситняково". По думите му контрабандата и сивият сектор морят търговията с плодове и зеленчуци у нас. Нелегалният внос от Гърция и Турция също пречи на родните производители.

Клиенти: Свикнали сме на скъпотията

"Цените на зеленчуците и плодовете са поносими, дори в момента мисля, че има сезонно намаление". Това коментира пред "Стандарт" Юлияна Марковска от София, която беше дошла на пазар "Ситняково" за домати, краставици и картофи. "Купувам всички сезонни плодове и зеленчуци, не се лишаваме от нищо вкъщи", посочи софиянката. По думите й надценките в цените на плодовете и зеленчуците на всички пазари в столицата са доста големи и тя вече се е примирала с този факт. "Предпочитам да купувам български плодове и зеленчуци, независимо че са по-скъпи", допълни още Марковска.

Градушка удари градините в село Долно Белотинци

Градушка порази преди седмица градините в село Долно Белотинци край Монтана, оплака се земеделският производител Димитър Димитров. Той тъкмо се стягал за първата беритба домати, когато за минути продукцията му била съборена на земята от едри ледени късове. "Вложих много труд, за да отгледам по един декар с домати, корнишони, зеле, лук, пипер", обясни той.

Димитров се занимава със зеленчукопроизводство от 25 години и годишно произвежда по 15 - 20 тона домати и 10 т краставици, които предлага на пазара. Стойността им - около 20 000 лв., е единственият доход на семейството му.
Димитров не е застраховал градината си. Разчита тя да бъде пазена от държавната агенция за борба с градушките. В часа на ледения дъжд обаче не чул изстрели към облаците. По-късно разбрал, че Долно Белотинци не попада в защитената територия в област Монтана. Димитър Димитров не се надява на обезщетение, въпреки че от общината в Монтана минали да оценят щетите. "Разчитам на труда си, сега отново работя в градината и ако не падне нова градушка, след месец ще имам малка продукция", каза той.

Сиренето в ресторанта било от палми

Нови наредби ще помогнат на потребителите да откриват качествената стока
Хората забравиха вкуса на истинските млечни продукти, казват от мандрите

Над от 90% от млечните продукти, предлагани в заведенията за хранене, са имитиращи и със съмнителен произход. За това алармира пред БНР Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България. Той се надява, че измамата ще спре с новата наредба на земеделското министерство, според която имитиращи продукти могат да бъдат продавани на крайния потребител единствено в опаковка от производител. "Ако наредбата успее да се реализира, се изключва по всякакъв начин консумацията на аналогови продукти в заведенията", каза още Симеон Присадашки.

"Качеството на млякото е най-изоставащият фактор в сектора. Освен това в последните години много имитиращи продукти започнаха да заместват млечните, което доведе до изместване на стандартите и разбиранията какво представлява качественият продукт, допълни Присадашки. По неговите думи едва 30% от консумацията на продуктите на пазара са от 100% чисто мляко.

Четири наредби на земеделското министерство ще улеснят потребителите да се ориентират в качеството и произхода на млечните продукти. Те са в процедура на обществено обсъждане и се очаква да засегнат пряко производството и качеството на млечните храни.

Евродепутати искат нови етикети за меда

За нови правила при етикетирането на меда настояват евродепутати. Зам.-председателят на групата на ЕНП в Европарламента Мария Габриел и 10 нейни колеги настояват пред ЕК за изменение, така че освен страната на произход задължително да се посочват и другата страна или страни, ако медът е смес, както и съотношението в комбинацията. Аргументът за това искане е загрижеността на европейските пчелари за качеството на меда, който се внася в ЕС от трети страни. Смесен с мед, произвеждан в държава членка на ЕС, след това се продава с обозначението "смес от ЕС и мед извън ЕС". "Това етикетиране може да подведе потребителите, тъй като те не разполагат с пълна информация за истинския произход на меда и за неговия състав. Този мед, който е по-евтин за търговците на дребно и представлява нелоялна конкуренция в сравнение с меда, произведен в държавите членки, не е никак по-евтин за потребителите, тъй като те не знаят какво консумират", заявяват евродепутатите.

През декември 2015 г. бяха събрани 2,237 проби от държавите членки, Швейцария и Норвегия. Лабораторни анализи показаха, че 29% от тях имат неправилно указание за географски произход. Медът се смесва с различни видове захар, а за някои проби е бил обявен грешен растителен произход. Отговорът на Европейската комисия по въпроса се очаква до шест седмици.

С 60% скача яйцето до хипермаркета

Яйцето поскъпва с 60%, докато стигне търговските вериги. Това показва анализ на Държавната комисия за стоковите борси и търговията /ДКСБТ/ за юни. Яйцето на едро струва 0,15 ст., а в търговските вериги се продава за 0,24 ст. Данните показват, че това е най-голямата надценка на основен хранителен продукт. В хипермаркетите най-малка надценка има при захарта - 9%. Килограмът на едро е 1,45 лв., а на дребно - 1,58 лв. Маржът между цените на едро и дребно на олиото и брашното е 22-25%. В магазините най-голямата надценка от 33% е при яйцата и най-малката отново при захарта - 17%. Цената на сладката стока на едро се е повишила с 16% спрямо юни 2015 г. В момента килограм захар на едро струва 1,45 лв., като разликата с изминалата година е 0,23 ст. На международния пазар също се наблюдава поскъпване на захарта.
Като цяло при цените на едро на повечето хранителни стоки се наблюдава намаление. При фасула е с 16%, а при ориза с 10%.

Изкупуват черешите по 2,50 лв., продават ги по 4

Родните търговци тази година не дават повече от 2.50 лв. за килограм череши, а след това по пазари и в магазините вкусният плод се появява за минимум 4 лв., и то в състояние, близко до естествен натурален сок. По-свежите плодове стигат и до 6 лв., като на табелата пред стоката задължително пише "хрущялка". Това установи проверка на "Стандарт" на пазара в Добрич. Собственици на градини в региона споделиха, че макар тази година да не са падали слани и градушки, все пак в Добричко черешовата реколта е по-слаба от миналогодишната. Цената на плода, който се бере само ръчно според големината, варира между 1.50 до 2.50 лв. за килограм и прекупвачите не дават повече. Производителите са категорични, че тази цена е ниска за реколтата им, но са в безизходица. Земеделските стопани недоволстват и от факта, че по пазари и магазини цената е двойно по-висока. В търговските вериги пък масово се предлага вносна продукция от Македония и Гърция.

Търсят кой запали тържището в Монтана

10 сергии, кантари, касови апарати и стока са унищожени след пожар на пазара в Монтана. Това е най-посещаваното място в града, ежедневно през него преминават над 5000 души. Обществена тайна е, че там се сблъскват интересите на производителите на селскостопанска продукция и търговците доставчици от други райони на страната. Земеделците се оплакват от натиск на търговците да продават на по-високи цени. По тази причина на общинския пазар се предлагат най-скъпите плодове и зеленчуци в сравнения с кварталните сергии. Полицията е започнала разследване по случая. Резултатите още не са обявени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай