Доброволци лежат два месеца. Вижте причината

Доброволците са избрани измежду 3000 кандидати. Те ще лежат 60 дни

Доброволци лежат два месеца. Вижте причината | StandartNews.com

В Тулуза, Югозападна Франция, доброволци прекарват два месеца в лежане, за да подпомогнат космическите изследвания, съобщи Франс прес. Целта е да се проучи състоянието на тялото при липса на гравитация, за да се подобрят условията на живот на астронавтите по време на мисия.

Отслабвам все повече, казва с усмивка Матийо, един от 12-те мъже, избрани да участват в експеримента. Той лежи от пет седмици в клиниката "Мед", филиал на Националния център за космически изследвания.

Доброволците са избрани измежду 3000 кандидати. Те ще лежат 60 дни. "Работи се по изпращането на хора на Луната и на Марс, това не е фикция и полетите ще стават дълги - 2-3 години", каза пред АФП Одре Бергуинян от центъра за космически изследвания. "По-добре да тестваме въздействията сега, преди да видим ефекта в космоса."

Повече от 100 души участват в изследването на ефектите от микрогравитацията върху 12-те доброволци. Те са разделени в три групи - първата група кара колело 30 минути дневно, втората група няма никаква физическа активност, а участниците в третата група въртят педалите в специална центрофуга. "Идеята е да видим дали изкуствената гравитация, създадена от центрофугата, усилва ефекта от физическата активност", каза Мари-Пиер Барей, ръководител на клиниката, която провежда изследването, възложено от Европейската космическа агенция.

Ако резултатите потвърдят предположенията на учените, изкуствената гравитация ще бъде част от борда на космическите мисии в продължителен престой на хора в космоса.

"Важно е екипажът да бъде във форма, за да може да работи и да излиза в открития космос. По време на едно пътуване до Марс астронавтите ще изгубят около 15 процента от теглото си", каза Одри Бергуинян.

Заключенията от изследването биха били важни не само за космическите изследвания, но и за лекарите, които ще получат допълнителна информация за това как липсата на физическа активност се отразява на човешкия организъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай