Сряда,

Добрин помага на болни българи в Германия

От: Администратор -
A
A
A

Превеждаме, търсим квартира и работа за близките на пациентите, казва Панайотов

Да подкрепяш сънародниците си, когато са изпаднали в най-тежко състояние. Да им подаваш ръка, когато отчаянието тропа на вратата им. С тази мисия се е заел един българин в чужбина. Добрин Панайотов живее от 20 години в Германия. Той е музикант, композитор и диригент, основател на музикални школи и хорове. Председател е и на настоятелството на Българската православна църква "Света Петка Търновска" в баварския град Манхайм. Заедно със свои приятели и съмишленици от църквата подпомага българи, пристигнали за лечение в Германия.
"Занимаваме се с дарителска дейност от българската църква "Света Петка Търновска". Тя бе основана в Манхайм преди шест години. Обгрижваме болни, пратени от България за лечение в Университетската болница в Хайделберг. Пациентите са с много тежки болести - в повечето случаи с рак. Има и такива, на които българските лекари дават 2-3 месеца живот", разказва Добрин. И може би името му говори за неговия характер, защото казват, че не бил върнал никой, отишъл при него за помощ.
"Ние от църквата ги поемаме, превеждаме, когато се налага, търсим квартира и работа на близките им. Изобщо помагаме в тежкия период на лечението, което понякога продължава с месеци".
Най-много обаче са му на сърце хората от Шумен, защото това е родният му град. "Доста деца и възрастни хора от Шумен са били подпомогнати от нас през тези години. Съвсем наскоро малкият Кристиян от Шумен, който имаше рак на костния мозък, бе излекуван след седеммесечно лечение". Сега Добрин и съмишлениците му подкрепят 4-годишния Емил от Варна. Момчето, което има шуменски корени, страда от рак на ключицата. "Изключително тежка болест", казва Панайотов.
Едно такова лечение струва над 200 000 евро и българският фонд за лечение на деца в чужбина осигурява тези средства. "Непрекъснато се грижим за болните и фамилиите - постоянно сме край тях - превеждаме, осигуряваме квартира и подкрепяме финансово", казва Добрин. Той е председател на настоятелството на българската църква " Света Петка" и главен организатор на тази дейност, затова запитванията и исканията за помощ идват при него.
Не само на българи, дошли на лечение, помагат сънародниците ни в Германия. "Случва се да оказваме помощ и при нещастни инциденти с наши сънародници или пък да съдействаме за пренасяне на телата на починали в Германия, които искат да бъдат погребани в България. Има достатъчно информация за нас в сайтове, телефони и др. Помагаме на хората и така изпълняваме нашата социална роля, която би трябвало да има православната църква и в България", казва Добрин.
Българската общност в Манхайм очаква своя енорийски свещеник. Той е завършил Богословие в Шуменския университет и ще бъде ръкоположен наесен.
Верни на българските си корени, но и обърнати към вярата, съмишлениците на Добрин са помогнали на десетки наши сънародници и вярват, че така правят света по-добър.
"Когато хората са в безизходица, им трябва духовна помощ. Вдъхваме им надежда. Разбира се, че им предлагаме да отидат в църквата и да се помолят. Някои не бяха кръстени, направихме им кръщене", казва Добрин и подчертава, че "когато се помолим заедно в църква, тази молитва е много силна. Дава много силна надежда! Тези, които са се молили, са оживели".

Който се е молил, е оживял

Добрин Панайотов

- Има ли и други шуменци в настоятелството на църквата в Манхайм?
- Има активисти и от Шумен, и от Варна, и Пловдив. Сега предстои църквата ни да се сдобие със свещеник, който пък е завършил Богословие в Шуменския университет. Той ще бъде ръкоположен наесен. Досега нашата църква се обслужваше от двама свещеници, които идваха от Франкфурт - отец Милчо и от отец Недялко от Мюнхен. В Германия има 9 български православни църкви, от които не всички имат "собствени" свещеници.

- Тези хора, на които сте помогнали през годините, връщат ли жеста, благодарни ли са?

- Разбира се, в повечето случаи лечението продължава с години. Например сега с малкия Кристиян, той трябва да остане под контрол в следващите 4-5 години. Намерихме квартира на родители му Иван и Кристина от Шумен. Таткото вече работи.
Много е трудно да се устроят в Германия, ако са сами. Българин като кажеш в Германия, не се ползваш с добро име. Заради ромите, които идват тук и просто унижават името българин. Предимно са на социални помощи, има и криминален контингент.

- Тази болница в Хайделберг е една от най-модерните в Европа и предлага съвременна терапия?

- Тя е на световно ниво, в онкологията там например световноизвестен немски професор оперира рак на панкреаса, от който смъртността е почти 95%. Почти е сигурно, че професорът ще ви излекува, но операцията струва 30 хил. евро.
След като плащате в България 30 лв. на месец, можете ли да мислите, че ще имате здравни услуги в България. Аз съм пенсионер в Германия и плащам на месец по 780 евро само здравни осигуровки. Как няма да има медицина! Това става с пари, и то много пари.

- Вие обаче помагате на хората безплатно, защо го правите?

- Защото сме християни, спазваме християнските принципи - да си помагаме, да се обичаме. Който се грижи за едно дете, той се грижи и за мене, е казал Христос. Не мислете, че сме фанатици, изповядваме българската православна религия.
Хората са в безизходица и им трябва духовна помощ. Вдъхваме им надежда. Разбира се, че им предлагаме да отидат в църквата и да се помолят. Някои не бяха кръстени, направихме им кръщене.
Вярваме в това, че има една висша сила, която чува нашите молитви. И когато се помолим заедно в църква, тази молитва е много силна. Даваме много силна надежда! През годините сме помогнали на десетки хора. Тези, които са се молили, са оживели.

Пенка Атанасова, topnovini.bg

/Материалът е направен по интервю с Добрин Панайотов в topnovini.bg/

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички