Добрич ще избира кмет на балотаж

Добрич ще избира кмет на балотаж | StandartNews.com

Досегашният градоначалник на Добрич Детелина Николова, кандидат на ГЕРБ, не успя да защити четвърти мандат от първи тур, показват резултатите на Общинската избирателна комисия при 100 % обработени протоколи. Председателят на ОИК - Добрич, Милена Стоянова обяви, че подкрепа за Николова са дали 49.05 % от гласувалите. Срещу нея в неделя за доверието на съгражданите си ще се изправи Йордан Йорданов - издигнат като кандидат за кмет от Реформаторски блок. Подкрепа за него са дали 19.31 % от гласувалите. Трети в надпреварата за кметския стол по резултати се нареждат БСП със своя кандидат Мая Димитрова. Окончателните данни сочат изключително ниска избирателна активност в Добрич - едва 36.85 % от гласоподавателите са излезли до урните в деня на вота. Валидните гласове в Добрич са общо 28 482 броя. С "да" в референдума за електронно гласуване действителните бюлетини са 21 310, а с отговор "не" - 7 172 броя. Недействителните бюлетини за референдума са 832 броя, каза Стоянова.

За разлика от предишния Общински съвет, в който мнозинство имаше ГЕРБ, то в следващия това няма да е така. 41 мандата ще бъдат разпределяни между листите с кандидати за общински съветници на ГЕРБ, получили 38.13 %, Реформаторски блок - 17.62 %, БСП - 13.65 %, Атака - 5.10 %, ДПС - 4.85 %, АБВ - 4.16 %, НФСБ - 4.10 %, ВМРО - 3.81 на сто, и може би "Движение 21" - с 2.07 на сто.

След като окончателно станаха ясни официалните данни от Реформаторски блок Добрич, заявиха, че чрез кандидата си за кмет Йордан Йорданов, са удвоили резултата на реформаторите спрямо парламентарните избори. По данни от 100 % обработени протоколи Йордан Йорданов печели подкрепата на над 5600 добричлии. "Второто място в местния парламент е изключителен успех за Реформаторски блок и ясно показва, че само обединени можем и ще постигнем успех", коментира Йорданов, като посочени, че това е своеобразен хеттрик за Реформаторски блок Добрич - в три поредни изборни надпревари екипът да удвоява резултатите всеки следващ път. Йорданов благодари за подкрепата на всички гласували доверие на идеите за реформи в Добрич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай