До петък стават ясни резултатите по случая с детето аутист

До петък стават ясни резултатите по случая с детето аутист | StandartNews.com

София. До петък трябва да станат ясни резултатите от проверката по случая с 13-годишното момиче с аутизъм, за което родителите му твърдят, че е било подложено на сексуален тормоз в столичното 4-то Помощно училище.

Не мога да предприема мерки, преди да съм наясно с фактите. Имаме случаи, при които прибързаните мерки водят до наистина, да го кажа грубо, до престъпване интересите на всички заинтересовани страни", каза служебният министър на образованието Румяна Коларова пред БНР.

"Още вчера съм разговаряла с отговорните хора в системата на полицията. Те ме предупредиха, че колкото повече шум се вдига, толкова по малко вероятно е те реално да разкрият каква е ситуацията. Но напълно съзнавам, че в случая никой от нас не може да стои безразличен. Всички тези деца, първо много добре знаете, че те стават лесна жертва, трудно могат да се защитят, но едновременно с това, това са деца, от които трудно може да се получи достоверна информация. Ние не поставяме под съмнение това, което детето казва. Това, което поставям под съмнение е прибързаните изводи кой е виновен. Знам, че това е тема, по която всеки може да спекулира", обясни тя.

Подобни проблеми трябва да се решават при взаимодействие с неправителствените организации, заяви Коларова. Тя е поискала среща с представители на Националната мрежа за децата: Имаме поредица от казуси, това не е единственият, които искам да обсъдя с тях. Напълно съзнавам, че те могат да имат идеи за други превантивни мерки, които са много по- ефективни от това, което например е било предвидено в проектозакона за училищното образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай