До 15 000 лв. глоба за теча на амоняк в Пловдив

До 15 000 лв. глоба за теча на амоняк в Пловдив | StandartNews.com

Пловдив. От 1 500 до 15 000 лева е размерът на имуществената санкция, която ще бъде наложена на ръководството на Захарна фабрика в Пловдив, заради технически неизправности в охладителната система, след теча на амоняк на 7 август, съобщи за агенция "Фокус"Атанас Чернаев, директор на Областната инспекция по труда.

Заради теча на около 150 литра амоняк бяха евакуирани работниците в цеха, а трима от тях потърсиха медицинска помощ.

По думите на Чарнаев при огледи и разговори с работници инспекторите са установили, че системата за охлаждане в машинната зала е била с неизправни защити, които следят нивото на амоняка в съдовете и неизправно устройство, предвидено да сигнализира за наличие на амоняк в работната среда.

„Инспекцията на труда в Пловдив ще потърси и административно-наказателна отговорност от ръководството на Захарна фабрика, затова че е допуснало да експлоатира охладителната инсталация, без тя да е изправна. Инспекторите са издали предписание цялата система за охлаждане да не възстановява работа си преди да бъде приведена в изправност. Инспекцията трябва да бъде уведомена преди инсталацията да започне да се използва по предназначение отново", каза Чернаев.

Констативният протокол и акт е връчен на ръководството на предприятието на 12 август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай