Днес е най-лошият ден. Какво не трябва да правим?

Куп забрани са свързани със Зимния Симеоновден

Днес е най-лошият ден. Какво не трябва да правим? | StandartNews.com

Днес е особен ден – голям празник за Православната църква, но в същото време най-лошият ден според народните вярвания.

На 3 февруари почитате Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Във фолклорната традиция денят е известен като зимния Симеоновден. Лятното съответствие на Симеоновден е на 1 септември, когато празнуват и носещите това име.

Зимният Симеоновден, както и зимната Богородица, почитат главно бременните жени, младите невести и майките. По това какъв човек първи ще влезе в къщата се гадае какъв добитък ще се роди - мъжки или женски. Зимният Симеоновден се смята за един от най-лошите дни в годината. Някъде го наричат Симеон Бележник, защото белязва хората, оставя им рани и белези. Затова и поверието гласи, че не трябва да хваща остър предмет.

3 февруари е третият вълчи празник. Тогава не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците и да не нападат стадата.

Традицията повелява на Симеоновден да не се дава нищо назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не излезе берекетът от дома.

В народната памет 1, 2 и 3 февруари се наричат Вълчи празници, Трифунци или Мратинци. Посветени са на вълка и се спазват редица ритуални обреди - жените не плетат, не предат, не тъкат, не перат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай