Дипломати зад щанда

Дипломати зад щанда | StandartNews.com

Софиянци направиха околосветско пътешествие само за ден
Ястия и сувенири от пет континента предлагат на коледния базар на посолствата

Опашка от нетърпеливи посетители се изви от сутринта вчера пред входа на ЕКСПО центъра в София. Там се проведе традиционният благотворителен коледен базар на дипломатическите мисии, обединени от Международния женски клуб (IWC). Събитието беше под патронажа на президента Росен Плевнелиев и с подкрепата на Столичната община.

Тази година участваха 50 държави от 5 континента, разположени на 61 щанда, 11 от които на благотворителни организации.

Ако нямате време за околосветско пътешествие, посещавайте ежегодния благотворителен коледен базар в София. Там само за ден ще обиколите Азия и Африка, Близкия и Далечен изток, ще се отбиете и в Латинска и Северна Америка. Ще се забавлявате и ще харчите парите си с удоволствие. Защото те отиват за благотворителност.

Ритми от цял свят се носеха вчера из палатите на Интер Експо Центъра в София. Балкански и източни мотиви се редуваха с ирландски хора, следвани от арабски мелодии, гръцко сиртаки, индийска музика, фламенго и аржентинско танго. Най-танцуващите щандове бяха на страните от Латинска Америка, особено Колумбия, Мексико и Венецуела. Там буйните латино ритми на салсата се подсилваха с коктейли "Мохито" и "Маргарита". Най-цветни пък бяха щандовете на Иран, Южна Африка, Пакистан и Китай - с прекрасни ръчно изработени бижута и шалове от коприна. Египетският щанд събираше погледите с фараонски папируси, главата на Тутанкамон и великолепната египетска бакла "фул", която се приготвяше на място. Изобилие от червени и бели вина предлагаха Аржентина, Италия, Грузия, САЩ, Франция и Южна Африка. Конусите на виетнамските шапки не отстъпваха на мексиканските "сомбреро". Дамите се спираха пред изложението на Израел заради великолепната козметика от "Мъртво море". Руснаците продаваха красиви вълнени шалове и хранеха с вкусни пирожки. Любителите на екзотиката се тълпяха пред кожата на 7-метровия питон на щанда на Судан, където имаше уникални бижута от абанос и слонова кост, а чантите от крокодилска и змийска кожа събраха по-заможни купувачи. Щандът на Великобритания акцентираше на книгите и сладкишите, докато Турция, Филипините, Индонезия, Корея, Ливан и Италия наблягаха на вкусните манджи и ухаещите подправки.

Коледният базар е основен източник на финансиране на избрани благотворителни проекти на Международния женски клуб (IWC). Благодарение на щедрата подкрепа на всички посолства, донорската общност, както и на местните и чуждестранни предприятия, средствата, събрани през 2013 г., са били над 313 000 лв. Тази година приходите ще бъдат разпределени за финансиране на проекти в областта на здравеопазването, социалната и образователна сфера. Те са и за децата инвалиди, домовете за сираци и възрастни хора, социалните кухни и образователните програми.

Посланици черпят с "ча-ча" и пелмени

Посланици по дънки и пуловери, които разговарят приятелски с посетителите и им предлагат традиционни специалитети от своята родна кухня. Това може да се види само веднъж в годината - на благотворителния базар. Първият дипломат на Грузия - Н.Пр. Зураб Беридзе, черпеше с националната ракия "ча-ча". Посланикът на Казахстан Н.Пр. Темиртай Избастин щедро раздаваше казахски пелмени, а колегите му от Азербайджан Н.Пр. Емил Каримов и от Молдова Н.Пр. Александру Пригорски вдигаха наздравици с най-добрите си вина. Арменците бяха извадили световноизвестния коняк "Арарат". Първата дама на японското посолство г-жа Томоко продаваше превъзходно суши.

Посланик или жена домакиня се чувства първият дипломат в този ден? И обичат ли да готвят първите дами у нас на Кралство Мароко, Египет и Судан? Ето техните отговори:

Готвенето е част от нашите традиции
Н.Пр. Латифа Ахарбаш, посланик на Мароко

Днес се чувствам и посланик, и обикновена жена домакиня. Този базар е една прекрасна инициатива, защото ние, посланиците, трябва да живеем и като обикновените хора, а не само да се въртим в дипломатическия балон. Участието на Мароко е от голямо значение, за да можем да помогнем на хората, които се нуждаят от тези средства в България. Мароканският кус-кус и ментовият зелен чай водят класацията на нашия щанд, а сувенирите ни са много купувани, така че се надяваме да съберем доста средства.
Обичам да готвя и съм много добра готвачка. Готвенето е част от мароканското образование, традиции и култура. За мен то е начин на живот. Аз съм противник на "фаст фуд", привърженик съм на домашните традиции.

Научих се да правя баница
Н.Пр. Манал Шанауи, посланик на Египет

Радвам се, че Египет участва в тази благородна кауза. Лично аз съм участвала в приготовленията на много от ястията. Български приятели са ни казвали, че вашата и египетската кухня си приличат. Мога да се похваля, че се научих да правя българска баница и редовно я приготвям на семейството си.
На щанда сме изложили и традиционни сувенири, които напомнят за коптските християни, за великата и древна цивилизация на фараоните, датираща от повече от 8000 г.

Лично приготвих сок от каркаде
Н.Пр. Илхам Ахмед, посланик на Судан

Ние, жените посланици, се гордеем, че днес можем да влезем и в ролята на домакини. На щанда сме представили автентични судански сувенири, люти подправки, показваме нашите занаяти в областта на кожарството, както и бижута от слонова кост. Целта ни е многобройните посетители да се докоснат до древната нубийска култура и цивилизация. Цялата ни продукция е 100% натурална змийска и крокодилска кожа. Крокодилите обитават синия Нил и ние използваме не само кожата им за сувенири, но и месото им. Много обичам да готвя. До вчера съм работила както по подреждането на щанда, така и в приготовлението на ястията. Лично съм сготвила два от специалитетите и 10 литра пресен сок от студено каркаде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай