Динята е универсален лек в големите жеги

Динята е универсален лек в големите жеги | StandartNews.com

Едно от най-големите богатства на лятото и предстоящата есен на нашите географски ширини е голямото разнообразие от плодове и зеленчуци, което ни предлага природата. Всеки от тези плодове и зеленчуци има своите лечебни и полезни за организма свойства. Затова е добре да се възползваме от този дар на природата и да заредим организма си с необходимите витамини и елементи. В днешната рубрика съм избрала да говорим за полезните качества на динята.

Не рискувайте да купувате застояли резени и не я изстудявайте прекалено много

Един от най-популярните и обичани плодове през лятото е динята. Счита се, че тя произхожда от Африка. Първоначално тя е била диворастящо растение в пустинята, където я използвали като заместител на водата. Постепенно търговците се досетили, че може да се култивира и започнали да продават семки в градовете, през които минавал маршрутът на керваните.
Култивирането на динята започва в Африка, а през 17. век тя вече е позната в Европа и Азия.В Северна Америка динята

достига благодарение на европейските колонизатори

Други писмени източници твърдят, че динята била отглеждана в Египет и Индия още през 2500 г.пр.н.е.
Без значение кой първи е открил този плод, полезните му качества са неоспорими. Известният китайски фармацевт Ли Шъджън в своя труд "Основи на фармакопедията" споменава, че динята не само утолява жаждата и разхлажда, но и улеснява уринирането, подобрява кръвообращението, пречиства организма. От гледна точка на съвременната медицина можем да използваме динята като допълнение към лечението на синдроми като висока температура, жажда, проблеми с уринирането, прекалено потене, нервност, причинени от топлинен удар или лятна настинка.
92% от теглото на динята е вода, което я прави най-воднистия плод сред останалите. Освен самата сърцевина кората и семките на динята също са полезни за здравето. Семките са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло. А в Китай дори ги обработват и ядат като ядки.

От кората може да се свари чай или да се направи салата

със сусамово масло, сол, захар и оцет или дори да се приготви ястие с месо, лук и парчета джинджифил. Кората също охлажда, подпомага уринирането и секрецията на течностите в организма.
Освен на вода сърцевината на динята е богата и на витамин С, калий, фибри. Тя съдържа още и витамините А, В1, В2, както и манган, желязо, магнезий и никел.
Съдържанието на ликопен я прави силен антиоксидант. Динята е полезна при анемии, защото стимулира образуването на кръв. Полезна е и при подагра, артрит, атеросклероза, ревматизъм, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, болести на черния дроб и пикочния мехур, хипертония, порок на сърцето, кръвотечения от носа и наднормено тегло. Сокът и меката част на динята са ефективно диуретично средство. Освен това съдържанието на фибри в меката част понижава нивото на "лошия" холестерол в организма, а сокът ефикасно пречиства черния дроб и бъбреците от шлаките, способства за разтварянето на солите, предотвратява образуването на камъни в бъбреците,

прекрасно утолява жаждата и помага при запек

Въпреки че динята е много полезна, все пак трябва да бъдем внимателни с нея. Ето някои от противопоказанията:
1. Тези, които имат захарен диабет, трябва да бъдат внимателни с меката част на динята и да не прекаляват, защото тя е богата на захар.
2. Ако сте в начален стадий на настинка, също не бива да ядете диня. Според традиционната китайска медицина това може да усложни болестта. Но ако настинката е в напреднал стадий и имате висока температура, устата ви пресъхва, боли ви гърлото или урината ви е тъмножълта, яденето на диня е препоръчително, защото това ще помогне за по-бързото оздравяване.
3. Не яжте диня, която е разрязана от дълго време. Горещото време е подходящо за развитието на различни бактерии и това може да предизвика стомашни неразположения.
4. Ако страдате от бъбречна недостатъчност, също не бива да ядете много диня. Изяждането на големи количества от нея за кратко време ще увеличи течностите в организма и ще затрудни работата на бъбреците, при което организмът няма да успее да изхвърли излишните течности.А това от своя страна ще затрудни кръвообращението и

лесно може да предизвика сърдечна недостатъчност

5. Ако имате рани в устата, не яжте диня. Ако се консумира голямо количество диня, това ще подсили дисбаланса в организма и ще влоши състоянието на раните.
6. Родилките също не трябва да прекаляват с динята. Тъй като след раждане организмът е слаб, а тя има охлаждащо действие, това може много лесно да увреди стомаха и далака.
7. Не яжте диня преди и веднага след хранене. Тъй като динята съдържа много вода, това може да разреди хранителните сокове и да наруши нормалното разграждане и усвояване на хранителните вещества.
8. Яденето на студена диня може да увреди функцията на стомаха и далака. Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт или зъбите, яденето на студена диня е абсолютно противопоказно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай