Димитровград съди "Активни потребители" заради данните за водата

Димитровград съди "Активни потребители" заради данните за водата | StandartNews.com

Кметът на Димитровград Иво Димов и юридическия отдел на общинската администрация имат вероятно ще заведат иск за разпространение на невярна информация и създаване на масова психоза срещу Асоциация "Активни потребители". Организацията разпространи данни, в които твърди, че масово в българските градове се пие вода, набъкана с нитрати и фекалии.

Сред изброените градовете с най-лоши показатели на питейната вода, е посочен и Димитровград. В информацията се твърди, че в нея има т.нар коли форми, което говори за фекално замърсяване и завишен нитрат.

„Тези твърдения са абсурдни и меко казано криминални, защото създадоха масова психоза сред населението и уронват престижа ни като общинско ръководство", коментира на нарочна пресконференция Иво Димов. Кметът обясни, че подобни твърдения могат да имат много сериозни последствия, още повече след като в тиражираната информация от "Активни потребители" има и много неизвестни около техническото изпълнение на мониторинга. Не става ясно например точно в кои лаборатории е изследвана водата, за която се твърди, че е с фекалии, дали те са лицензирани въобще, а също няма данни и за направени контролни проби, както е изискването при засичане на дори леки аномалии в питейната вода.

Димов поясни, че единственият факт, който му е ясен около мониторинга, е че е взета само една проба от водата в Димитровград от чешмичка на централна пешеходна зона. Пробите са взети през месец август, а данните излизат няколко месеца по-късно, което също е парадоксално. Според кмета, ако е имало замърсяване от вида, за което се твърди, то би трябвало отдавна да даде отражение и на хората в града, които минимум готвят с водата от чешмите си.

От РЕЗЕИ Хасково вземат по 8 проби месечно от водата, което тече в чешмите на димитровградчани, освен това местното ВиК също следи показателите й, като пробите при тях са направени до 15-то число на всеки месец, коментира още кметът Димов.

"Изумен съм от безочието на тази "новина" от една неправителствена организация, която бих нарекъл активни манипулатори" заяви Иво Димов и добави, че недоумява с цел се прави това и защо точно сега се случва, но е разочарован от безхаберието на разпространителите на невярната информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай