Димитров поласкан от номинацията на президента за КС

Димитров поласкан от номинацията на президента за КС | StandartNews.com

„Нямах много мегдан за колебание". Това заяви пред bTV бившият премиер Филип Димитров по повод номинацията му за конституционен съдия, отправена от президента Росен Плевнелиев. И изтъкна, че е поласкан и признателен на държавния глава за предложението.

Номинацията е желан и достоен финал за кариера като неговата, обясни той.

Димитров коментира упреците към него, че не е подписал Конституцията, а сега ще се кълне в нея. „Аз едва ли съм най-непротиворечивата личност в България", призна той.

„Нямаше как да подпиша Конституцията, защото не съм бил депутат във Великото Народно събрание", изтъкна Димитров. „Второ, Конституцията и нейното подписване беше част от един огромен политически дебат, който далеч надхвърляше конституционните правила. И трето, винаги съм изразявал позиция по отношение на Конституцията, която е ясна, написана е многократно, имал съм възражения към определени текстове и елементи от нея, затова и сега се говори за промени в нея.
Но съм се клел в нея, когато съм ставал премиер на България и когато съм ставал зам.-председател на българския парламент и всеки път, когато съм бил депутат, така че този вид евтини трикове може би няма смисъл да се играят", коментира още той.

„Нямам намерение да се произнасям по партийни и междупартийни въпроси. Приключих с това преди 7-8 години. Прогнозата какво ще стане с управляващото мнозинство би била прибързана, нека да видим как ще се развият събитията в самия парламент", каза бившият премиер.

Стандарт Нюз припомня, че днес изтича крайният срок за номинациите за КС. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай