Димитров: Ако не ви харесва Ларгото, не минавайте оттам

Димитров: Ако не ви харесва Ларгото, не минавайте оттам | StandartNews.com

На тези, които не има харесва Ларгото- да минават оттам и толкова. Това заяви директорът на НИМ Божидар Димитров в сутрешния блок на бТВ, където коментира реставрацията на археологическите обекти в антична Сердика.

Няма бутафория в проекта за реставрация на антична "Сердика", защото няма изграждане с тежки материали, обясни той.

Запазените архитектурни елементи от древността са едва около 20-30 см високи и повечето от нас нямат ясна представа как точно са изглеждали сградите, смята Димитров.

Вие можете ли да кажете как е изглеждало Ларгото в Древен Рим?, попита директорът на НИМ.

Хората, които не харесват реставрацията на Ларгото не са експерти и нямат право да дават мнението си по въпроса, категоричен бе Димитров. "Е, откъде да намериш римски тухли, така си строят римляните", изтъкна той.

"Манол, Глишев е известен столичен безделник, а не гражданин, а на Мария Щурова фамилията й показва, колкото е нормална. Те взимат отношение по въпроси, за които нямат образование и компетентност", коментира историкът по повод репортажите на журналисти по темата.

27 пъти се промени температурата през годината, а хоросанът се разпада. Стъклен покрив няма да свърши работата, само ще го насерат гълъбите, каза още Димитров.

"Или трябва го направим туристически обект или трябва да го зарием", заключи той.

Стандарт Нюз припомня, че вчера министърът на културата Вежди Рашидов спря реставрацията на руините на Ларгото заради сигналите на гражданите, че дострояването на автентичните зидове на сградите е прекалено и кичозно. Днес работна група ще прецени дали реставрацията се извършва правилно. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай