Дилма пристана на Путин

Дилма пристана на Путин | StandartNews.com

Рио де Жанейро. Бразилският президент Дилма Русеф изведнъж откри, че корените й всъщност не са български, а руски. Това стана в интервю за руската агенция ИТАР ТАСС броени дни преди визитата й при Путин в Русия.

След кратък разговор за бразилското кафе и предпочитанието на руснаците към чая, Дилма Русеф казва:

Аз също наполовина съм славянка, баща ми е българин. Руският журналист Михаил Гусман обаче й съобщава, че има потресаващи новини за нейния род.

Вие имате не просто славянски и български корени, фамилията Русеф е на българин, който произхожда от Русия, казва журналистът. Според него, ако се преведе на руски името Дилма Русеф би звучало като Дилма Русская.

В отговор бразилският президент възкликва "Виж ти!" и добавя: Баща ми изпитваше много силна привързаност, любов и възхищение. Накрая Дилма Русеф се съгласява и с констаттацията на журналиста, че баща й е бил виден деятел на БКП.

Дилма Русеф е родена на 14 декември 1947 г. в град Белу Оризонте. Баща й Петьр-Педро Русев обаче е от Габрово. ТЪой е бил търговец на платове и далечен роднина на писателя Ран Босилек. През 20-те години на миналия век Русев се подвизава в писателските кръгове. Първоначално той се жени за Евдокия и бяга в чужбина. От нея има един син, който е починал. През 1930 г. Русев заминава за Париж по политически причини, а малко по-късно се озовава в Бразилия. Там се жени за Дилма Коимбра Силва и прави мандра за производство на сирене. От този брак се ражда и Дилма Русеф.

Освен бразилския резидент от рода Русев са израснали редица обществени и държавни дейци - един министър на България – генерал Руси Русев, един кмет на Габрово – Христо Русев, заместник-кметове, първата жена кмет в България след 9 септември 1944 година – Петрана Атанасова-Русева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай