Ето го първият остров, където телефоните са забранени

Този европейски остров моли туристите да изключат телефоните си това лято

Ето го първият остров, където телефоните са забранени | StandartNews.com

Искате да се отстраните от социалните мрежи да си "причините" дигитален детокс? Остров във Финландия иска да стане първата в света туристическа зона без телефони, пише Евронюз.

Всяко лято милиони потребители на социални медии снимат и споделят ваканциите си онлайн

Но ако ви е омръзнало да мислите за идеалния Instagram за ваканция - или искате да прекъснете връзката с досадните служебни имейли, докато сте извън офиса - тогава Ulko-Tammio е дестинацията за вас. Разположен в източния Финландски залив, малкият остров се е обявил за зона без телефони .

„Островът Ulko-Tammio, който се намира край бреговете на Хамина, ще бъде зона без телефони това лято“, казва Матс Селин от туристическия борд на Visit Kotka-Hamina.

„Искаме да призовем летовниците да изключат умните си устройства и да спрат да ги използват, и искрено да се насладят на островите“.

Пътуващите ще бъдат помолени да държат смарт устройства в джобовете си и да прекъснат връзката със социалните медии. Островът все още има работеща мобилна мрежа. Част от националния парк Източен залив, Улко-Тамио е необитаван от хора. Посетителите могат да нощуват в палатки или каюти.

Новите правила - които ще бъдат доброволни - ще дадат шанс на посетителите да се „съсредоточат върху природата “, казва Джоел Хейно от Паркове и дива природа Финландия. „Това е страхотна инициатива, която може да се приложи и в други природни и развлекателни дестинации“, споделя още той. 

След като оставите телефона си, има много неща за правене.

Туристически пътеки се вият около скалистия бряг, а посетителите могат да се изкачат на кули за наблюдение на птици, за да разгледат рядката флора и фауна на острова. До Ulko-Tammio може да се стигне с частна лодка или с морски круизи, организирани от MeriSet. Туристите могат да хванат и водно такси от Варисаари - историческа островна крепост. Можете да наемете таксито от Vaakku, местен ресторант. 

Статистиката сочи, че възрастните европейци прекарват средно около шест часа на ден пред екраните си. Но отказът от скролване, кликване и писане може да има невероятни ползи за психичното здраве.

Проучване от 2022 г. установи, че участниците, които са си взели едноседмична почивка от социалните медии, съобщават за „значителни подобрения“ в благосъстоянието и качеството на съня.

Дигиталната почивка също може да помогне за възстановяване на обхвата на вниманието ви. Постоянното излагане на дигитални стимули влошава способността ни да се концентрираме и да мислим задълбочено. Проучване на Университета на Източна Англия от 2019 г. разкри, че ваканцията за „дигитална детоксикация“ увеличава чувството за свързаност и присъствие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай