Дебатът продължава: Ето по колко яйца на седмица да ядем

Кокошите яйца са богати на протеини, както и на калций, фосфор, лецитин и калциферол

Дебатът продължава: Ето по колко яйца на седмица да ядем | StandartNews.com

Кокошите яйца са съществена част от хранителния режим на много хора. Много диетолози и специалисти по хранене спорят за нормата на консумация на този продукт и безопасното му съхранение.

Кокошите яйца са богати на протеини, както и на калций, фосфор, лецитин и калциферол, казва руският диетолог Разаренова. Според нея консумацията на пет-шест яйца през седмицата ще доведат до максимум полза за тялото ни, но не бива да ядем повече от две яйца дневно.

"Един здрав възрастен човек може да консумира до две-три яйца на ден. Яйчният белтък може да е в по-големи количества. Теоретично един здрав човек може да консумира повече яйца на ден, но аз съм привърженик на разнообразието в чинията. Затова до пет-шест яйца седмично ще бъдат добро допълнение към други основни животински протеини: месо, риба, птиче месо, морски дарове и субпродукти", обяснява Разаренова.

Пациентите с определени заболявания трябва да ограничат количеството на яйцата в диетата си, съветва специалистът.

"Хората с хронични и остри заболявания на стомашно-чревния тракт, както и тези с висок риск от сърдечносъдови заболявания и наднормено тегло, трябва да консумират яйца с повишено внимание и да се ограничат до едно яйце на ден", смята лекарят. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай