Девня в ужас заради опасни цистерни

Полиция пази операцията по прехвърлянето на 2600 тона отрова в нов резервоар

Девня в ужас заради опасни цистерни | StandartNews.com

Девня. Бедствено положение заради опасния трихлоретан във фалиралия завод "Полимери" обяви кметът на Девня Атанас Кузев. Извънредната мярка е заради неправилното съхранение на отпадъчните 2600 т, които застрашават цялата Варненска област от екологична катастрофа. Още миналата есен областният управител Иван Великов би тревога, че ако тоновете опасен химикал се запалят и гръмнат, ще отровят целия район. А и кмет и губернатор отдавна предупреждават за съществуващите рискове от взрив при безконтролно рязане на скрап, кражби и доразграбване на мощности в закъсалото предприятие.

Бедственото положение е частично, валидно е за 30 дни, считано от днес, каза за "Стандарт" кметът Кузев. С него ще започне процедурата по прехвърляне на трихлоретана от корозиралата цистерна, от която може да изтече и да натрови въздуха, в по-здрав и надежден резервоар. Това най-после ще доведе до трайно и сигурно спокойствие на хората в Девня и в целия район наоколо. През целия месец ще има на място екипи на "Гражданска отбрана", РИОСВ и полиция, които ще съблюдават цялата процедура. При обявяване на бедствено положение общината ще може да отпусне средства от бюджета си, за да обезпечи операцията, след което да поиска те да й бъдат възстановени от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Става въпрос за не повече от 10 000-15000 лева за транспорт и експертно обслужване по граждански договор, които трябва да осигури местната хазна, уточни кметът.

След осигуряване на трайно и безопасно съхранение на трихлоретана може да се мисли за окончателното му унищожаване, за което са необходими милиони в евро. От МОСВ са изпратили писмо до областната управа във Варна за започване на процедурата за избор на наша или чужда фирма. За финансирането й най-вероятно трябва да се разберат държавата и собственикът на предприятието бизнесменът Николай Банев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай