Деца рисуват с танци "Чудесата"

17 таланти излизат в зала 1 на НДК за 20-ия юбилей на "Стандарт" на 3 октомври

Деца рисуват с танци "Чудесата"    | StandartNews.com

София.  Седемнадесет млади таланти ще танцуват и пишат в спектакъла "Чудесата на България", с който "Стандарт" отбелязва своята 20-годишнина. Артистите от балетната трупа "Веда джуниър" репетират усилено за шоуто на 3 октомври в зала 1 на НДК, когато ще излязат на сцената с платна, високи 1,2 метра, върху които ще има нарисувани букви. Чрез тях танцьорите ще изписват думи, докато Ваня Костова пее една от своите емблематични песни "Молитва".

"Нашата задача е да покажем, че децата са грамотни, че са с отношение към националните ценности, че имат какво да кажат", споделя хореографката на трупата Яна Никова. Заедно с колежката си Оливера Спасова тя обучава около 160 деца, които през годините са достигали и над 220. В школата им се набляга на бързи, динамични и модерни танци, но освен MTV или хип-хоп стила, те умело вплитат и народни танци, идеалното разковниче за възбуждане интереса на младите към фолклора. "Смесваме модерното и традиционното, което е по-близо и по-приятно до тях. С деца говорим и опознаваме всякакви танци. Опитваме се да ги научим, че човек трябва да обича всички видове и да се учи, докато е жив. А те никога не се дърпат, не реагират отрицателно. Радвам се, че успяваме да променим мнението и отношението им към музиката", обяснява Яна Никова. Така че те не се борят с новата религия Селена Гомез, както я възприемат младите, а напротив - наравно с нея представят и стойностната музика.

Яна стриктно контролира дисциплината в редиците на младите танцьори. Тотално забранени са дрязгите и чалгата, особено когато са на турне или по фестивали. "Колкото и да се опитваме да възпитаваме децата, всъщност всичко зависи от личния пример, който те имат, от семейната среда, която формира характера. Колкото и да им въздействаме, детето няма да се промени, докато не види, че навиците вътре в дома са променени", разказва Яна.

В мегаспектакъла "Чудесата на България" ще участва и Алекс-Жанет Георгиева, момиченцето, което "Господари на ефира" защити и подпомогна в най-трудния момент от живота му. Без баща, Алекс трябваше да остане да живее при леля си, след като майка й почина внезапно. "Един ден пристига на репетиция, плачейки. Оказа се, че е защото няма раница с рисунка на популярните анимационни герои, вещиците Уинкс. Веднага й купихме и всички разговаряхме за това колко е трудно да нямаш близки", разказва Яна за второто си семейство - трупата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай