Детектор за багаж във всяко школо

Пазачи ще проверяват чантите на съмнителни гости

Детектор за багаж във всяко школо | StandartNews.com

София. Училища и университети от новата учебна година ще трябва да проверяват багажа на посетителите с детектори. Това гласи указание на просветния министър Сергей Игнатов, спуснато към ректорите и шефовете на регионалните школски инспекторати. С него се засилват мерките за сигурност в учебните институции. Според новите правила след като минат през детектора, посетителите допълнително трябва да бъдат проверявани и от охраната.

Пазачите ще ровят ръчно багажа, ако се усъмнят, че има нещо нередно. Освен това ще се следи стриктно и за оставени безстопанствени вещи, както и за хора, които се навъртат без работа в района на учебните заведения. Охранителите имат за задача да следят и такива, които проявяват интерес към вентилационните и асансьорните шахти. В сградите ще се допускат само посетители, които имат предварително потвърден ангажимент, дори и ако идват да правят ремонт.

"Поставянето на детектор е въпрос на политика на училището. Много школа обаче не могат да си позволят да купят такова нещо при тези делегирани бюджети", коментира шефът на регионалния инспекторат в столицата Ваня Кастрева. Председателят на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев не беше запознат с указанието, но коментира поставянето на детектори като невъзможно. "Нашите студенти карат практика в 18 болници и това означава да съоръжим с детектори всички тях", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай