Десетки хиляди подкрепят Орешарски

Десетки хиляди подкрепят Орешарски | StandartNews.com

София. Близо 75 000 души подкрепиха правителството на Пламен Орешарски на безпрецедентен митинг в центъра на София, организиран от БСП и ДПС. Хората се събраха на Орлов мост, като изпълниха бул. "Цариградско шосе" до хотел "Плиска". Шествието стигна до пл. "Независимост", а краят му беше на Орлов мост.

Премиерът Пламен Орешарски разговаря с хората. Той получи десетки поздравления от привържениците на кабинета, като те му благодариха за политиката, която води. "Не се предавайте, г-н премиер, не отстъпвайте", му казаха жени от Белово.

Присъстваха всички министри и заместник-министри от кабинета, репортер на Стандарт Нюз забеляза военния министър Ангел Найденов, земеделския министър Димитър Греков, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Председателят на парламента Михаил Миков бе дошъл, както и всички депутати от Коалиция за България и ДПС. Тук бяха лидерът на левицата Сергей Станишев и председателят на ДПС Лютви Местан. Евродепутатите Метин Казак, Илияна Йотова и Филиз Хюсменова също присъстваха, за да подкрепят кабинета. 

Мотото на многохилядния митинг беше "Да на свободата, Не на омразата". 

Проследяваме събитието на живо и статията ще се обновява.

14.00 - Духов оркестър "Галиче" от Враца поздрави специално председателя на парламента с изпълнение на Интернационала. Веднага след това оркестърът засвири българско хоро и митингуващите се хванаха за ръце и заиграха.

13.52 - Многохилядното множество превзе площад "Независимост" с легендарната песен на Емил Димитров "Ако си дал". НСО едва удържа привърженици на Пламен Орешарски, които настояват да се снимат лично с премиера, с лидера на БСП Сергей Станишев, с Лютви Местан и министри от кабинета.

Минавайки покрай президентството митингът за кратко скандира "Оставка", вероятно посланието им бе насочено към президента Росен Плевнелиев. Издигнаха се плакати "Офшорките в Кипър" и "Офшорките вън от политиката".

Подвижната сцена се позиционира с лице към множеството и премиерът Орешарски отново държа кратка реч. "Скъпи приятели, искам да ви благодаря за подкрепата. Тази подкрепа е неободима на мен, на депутатите и членовете на кабинета, за да продължим по пътя на нашата страна след 4 години волунтаристично управление. Аз съм убеден, че ще успеем да нормализираме нашата страна и да я върнем по пътя на напредъка." Последните думи премиерът произнесе с ръка на сърцето. 

Веднага след това започна песента "Една българска роза".

13.35 - Точно пред сградата на парламента председателят на НС Михаил Миков се обърна към множеството по мегафон. "Вие ни избрахте, за да защитим интересите на народа, така, както се казва и в клетвата на всеки народен представител по Конституция", обърна се към митинга Миков. "Благодаря ви за тази мощна подкрепа. тук сме, за да има една по-добра България, свобода, демокрация и справедливост", каза председателят на парламента, а хилядите му отвърнаха с "Подкрепа" и "България". След това митингуващите отново запяха националния химн.

13.25 - На стълбите на Ректората 50-ина души скандират "Оставка", а от прозорците на учебното заведение Ранобудните студенти веят българското знаме и освиркват минаващото шествие в подкрепа на кабинета. Митингуващите им отвръщат с "Мафия" и "У-у-у".

13.13 - На Орлов мост прозвуча химнът на Европейския съюз. Освен българското знаме, много хора в митинга развяват и европейския флаг. Шествието тръгна по бул. "Цар Освободител" към Президентството.

13.05 - Веднага след Местан пред множеството застана соцлидерът Сергей Станишев, който бе посрешнат с мощни възгласи "Подкрепа" и "България". Той започна с коментар за антиправителствените протести, които според него са платени с откраднати от държавата средства. Станишев изтъкна усилията на кабинета "Орешарски" за подобряване на положението на социалнослабите, увеличаването на майчинските, актуализирането на пенсиите, разширяването на обхвата на енергийните помощи. "Работим за това да има най-сетне икономическо развитие и работни места", продължи соцлидерът. Заедно с него множеството скандира "Подкрепа" и "България".

В речта си на този безпрецедентен митинг Сергей Станишев от името на партията поиска извинение от българските турци за Възродителния процес. „БСП имаме историческа вина пред българските турци – за Възродителния процес, и се извиняваме за това. Днес сме тук заедно с много други партии и организации, защото искаме да кажем – уважаваме всяко мнение, няма да допуснем шантаж и няма да допуснем мутрите да се върнат на власт. Няма да допуснем да продължат разграбването на България. Ще държим котараците на Борисов далеч от държавното кебапче. Искаме справедливост и ще постигнем социална отговорност на правителството", каза Станишев.

"Няма да ви предадем, няма да се изплашим, няма да се огънем, няма да ни пречупят. Защото каузата ни е голяма. Ще бъдем силни, ще бъдем диалогични и ще направим така, че България да бъде добър дом за всички наши съграждани", обеща Станишев от името на всички членове и ръководството на червената партия. По едно и също време произнасяха речите на митингите на своите партии Сергей Станишев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който свика партиен митинг в Пловдив.

12.55 - Лидерът на ДПС Лютви Местан бе посрещнат на трибуната с викове "Единство". "Гордея се с вас. Може би ще чуем различни интерпретации защо днес сме тук, митингът е организиран от двете партии, които подкрепят правителството. Но нас ни обединява една кауза - България." Така се обърна към множеството лидерът на ДПС Лютви Местан. "За първи път най-големият булевард в София събира 60-70 000 души. България ни събра", надъха още хилядите със знамената Местан. "Ако е необходимо, ще станем и 170 000, защото подкрепяме правителството на Орешарски", каза емоционално лидерът на ДПС. Хилядите заскандираха "Орешарски". "Моля ви да завършим всички заедно с "България", обърна се към хилядите Местан и булевардът изригна със скандирания "България". 

12.50 - Премиерът Пламен Орешарски изнесе реч пред множеството. "Трудно е да стабилизираме страната, както е трудно на всеки един от нас, който посреща ежедневните предизвикателства с достойнство. По-лесно би било да се оправдаем с наследството. Никога не съм го правил и няма да го направя. Ще продължим да бъдем толерантни и да работим за България, каквото и да ни струва това. 

Единственият фактор, който може да осигури спасение от омразата, е единствено толерантността. Толерантността е хармония в различието. Ако мислим еднакво, значи никой не мисли достатъчно. За да успеем ни е необходима вашата подкрепа, за които просперитетът на родината е над личния просперитет. 

Да протегнем ръка към всички наши сънародници - към нашите съмишленици, но  икъм тези, които мислят различно от нас. Силата е в съединението, вярвам, че ще намерим пътя, че няма да се изгубим в мъглата. Зная, че след всяка буря идват светлите хоризонти и че си струва да работим за тях."

Той благодари на хората, че са дошли да го подкрепят. Те на няколко пъти прекъсваха речта му с викове "подкрепа" и след това скандираха "Орешарски".

12.35 - На трибуната се качиха председателят на Народното събрание Михаил Миков, министър-председателят Пламен Орешарски, лидерите на двете управляващи партии Сергей Станишев и Лютви Местан. Петя Буюклиева изпя химна, всички пяха с нея.

12.32 - Мнохохилядният митинг почете паметта на митрополит Натанаил, като запази минута мълчание.

12.20 - Беше забелязан и рапърът Мишо Шамара, който подкрепя правителството още от първите контрапротести през лятото. Хората скандират "БСП", "Орешарски", "Победа", "България". 

12.05 - Мощна група от ДПС, водена от депутата Ахмед Башев се присъедини към митинга. По груби изчисления са около 1500 души. Скандират "Победа" и "ДПС".

В 12.05 ч. булевардът изригна с песента "Хубава си, моя горо". Хиляди знамена се развяха на емблематичната българска мелодия. Безпрецедентният по мащабите си митинг изпълва бул. "Цариградско шосе".

12.00 - Целият булевард "Цариградско шосе" от "Орлов мост" до хотел "Плиска" е запълнено с хора, носещи български знамена. Хеликоптер минава над митинга, вероятно за да снима. Звучи народна музика, очаква се да пее на живо певицата Петя Буюклиева. Докато чакаха множеството да се събере, Петя Буюклиева побърза да разпита Станишев за малкия Гошко и Дария.

11.30 - Половин час преди началото на многохилядния митинг в подкрепа на правителството над 10 000 души посрещнаха премиера Пламен Орешарски в центъра на София. Още много продължават да пристигат от страната, десетки автобуси са на гара "Подуяне".

Движението по Цариградско шосе е спряно, хората изпълват булеварда до "Орлов мост". Шествието им ще премине по бул. "Цар Освободител". Бул. "Ситняково" също е затворен заради пристигащите симпатизанти от страната.

Вижте митинга на властта от птичи поглед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай