Десет мита за котките

На тези домашни любимци се приписват свръхестествени способности

Десет мита за котките | StandartNews.com

Хората сме толкова очаровани от котките и техният мистериозен нрав, че често им приписваме свръхестествени способности. Вероятно по света съществуват безброй митове за тези очарователни животни, но ние ще разгледаме някои от най-популярните и ще ги разбием.

Мит 1: Котките винаги падат на краката си

Всъщност това не винаги е вярно. Котките са много гъвкави, гръбнакът им се върти на много повече посоки, отколкото нашия, което им позволява да обърнат краката си надолу докато са във въздуха и да кацнат върху тях. Интересното е, че понякога котките могат да се наранят, ако паднат от по-малка височина, отколкото от по-голяма. Причината е, че ако летят от по-ниско, котките нямат време да се извият и да се приземят върху краката си. Въпреки това, дори и да успеят да го направят, мъркащите приятели могат да получат фрактури.

Мит 2: Котките имат девет живота

За съжаление мъркащите животни имат само един живот. Затова е необходимо да се грижите за здравето на котката си с рутинни прегледи при ветеринар и необходимите ваксини и препарати за обезпаразитяване. Във връзка с предишната точка - котките могат да се наранят и за съжаление да не оцелеят след падане от височина, така че трябва да обезопасим прозорците и да не разчитаме на мит, който твърди, че котките имат определен брой животи.

Мит 3: Котките трябва да пият мляко

Макар че тези приятели харесват мляко, всъщност организмът им не може да разгражда лактоза. Те могат да се хранят с него, но това може да предизвика диария или други проблеми със стомаха. Истината е, че извън кърмата, която сучат от майка си, котките нямат нужда от млякото.

Мит 4:  Женските котки трябва да родят, преди да бъдат кастрирани

Казва се също, че женските котки стават доста по-спокойни и любвеобвилни след като родят веднъж. Всъщност няма никакви факти, които да подкрепят тези твърдения. Според The ​​Humane Society е точно обратното. Кастрирането на котката без да ражда е дори по-добро решение, предвид че при раждането могат да настъпят усложнения. Също така, проблемът с бездомните котки е голям в България и целия свят, така че по-добре да не допринасяме допълнително за това, а да бъдем отговорни.

Мит 5: Котките не могат да бъдат обучени

Ако сравняваме котките с кучетата, съвсем спокойно можем да кажем, че мъркащите приятели не са толкова податливи на обучение. Трудно можем да ги научим да подават лапа, да седят спокойно и тн. Но не се и налага, защото природата на тези приятели е доста дива. Въпреки това, котките са много интелигентни животни и могат да бъдат дресирани.

Замислете се, че ние ги учим на най-базовите неща - да използват тоалетната си, да се хранят в определено време или пък да ни оставят на спокойствие през нощта докато спим и затвяраме вратата си. Ако котките не бяха податливи на обучение, то тогава щяха да ходят до тоалетна където им падне.

С правилния подход, лакомства, търпение и мотивация от ваша страна - можете да дресирате гальовния си спътник на различни неща.

Мит 6:  Котките на закрито не могат да се разболеят

Ако това беше истина, тогава нямаше да има нужда да ги ваксинираме и обезпаразитяваме редовно. Макар че котките, които живеят у дома наистина не са изложени на толкова опасности, колкото уличните или тези, които живеят в двор или се разхождат периодично на каишка - домашните представители са изложени на опасности дори и в дома ви. Замислете се, че вие излизате, внасяте микроби с дрехите си, а всяко отваряне на входната врата, прозорците и всякакъв контакт с външния свят може да е опасен до известна степен за мъркащия приятел.

Мит 7: Котките се лекуват сами, като облизват раните си

Котешката слюнка действително съдържа ензими, които могат да действат като антибиотик и да предотвратят инфекция на някоя рана. От друга страна обаче, слюнката съдържа и редица бактерии, а грапавия котешки език може да раздразни раната и всъщност да забави процеса на възстановяване. Ако мъркащият приятел се е наранил, трябва да потърсим ветеринарен лекар, а не да се надяваме, че след няколко облизвания раната магически ще изчезне.

Мит 8: Котките не се нуждаят от грижа за зъбите

Някои котки действително може и да не се нуждаят от почистване на зъбите, но тези приятели са също разположени към зъбни проблеми. Те нямат кариеси, но могат да развият проблеми с венците, резорбция на зъбите (разпадане на тяхната структура) и други. Ако мъркащият ви приятел има лош дъх, храни се все по-малко или предпочита мократа храна пред сухата, много вероятно да изпитва болка в зъбите. В този случай ще трябва да посетите ветеринарния лекар, който да го прегледа и да ви посъветва за подходяща паста за зъби (в никакъв случай не използвайте човешка), както и четка.

Мит 9: Няма нужда да играя с котката ми, тя може да се забавлява сама

Този мит стои в основата на деструктивните поведения, надраскания диван, скуката, събарянето на предмети и други различни пакости, които тези животни правят.

Котките не са част от нашия интериор. Да, факт е, че те спят по цял ден, някои са много мързеливи и чакат само да се сгушат в някоя възглавница, но дори те имат нужда да изразходват енергията си. Ако не са заобиколени от котешки играчки, нямат обособен кът или не им отделяте внимание - могат да се залежат, да качат няколко излишни килограма, да ви хапат, драскат или да съсипват вещите ви.

Мит 10: Котките предпочитат самотата

Макар че се носи славата на котките като известни самотници, те са социални животни. Може да не позволяват да ги галите и прегръщате, но въпреки това стоят на бюрото до вас докато работите, гледат телевизия с вас или ви преследват навсякъде в дома. Това означава, че те обичат вашата компания, просто ценят и личното си пространство и не им е много по вкуса да ги мачкате, вдигате и да правите всички онези досадни неща, защото не можете да издържите на тази котешка сладост.

Изглежда не всичко, което някога сме чували за котките е вярно. Въпреки че са непредвидими и диви, тези животинки също имат нужда от нашите грижи и внимание.

TrafficNews.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай