Петък,

Депутатка и зам.-кмет горят за спирки (ОБЗОР)

От: Администратор -
3400
Депутатка и зам.-кмет  горят за спирки (ОБЗОР)
A
A
A

Общинарят и парламентаристката напуснаха, Цветанов брани колежката си

Скандал с обществена поръчка за спирки в София приключи с две оставки. Премиерът Бойко Борисов поиска от парламента да си тръгне Ирена Коцева от ГЕРБ, а от общината зам.-кметът по транспорт Любомир Христов. Двамата се оказаха основни действащи лица в разследване на Нова тв за търг на 60 спирки с възложител Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Обществената поръчка е спечелена от фирма, в която съдружник е съпругът на Коцева. Снимки пък разкриха как пред къщата на депутатката в Самоков е паркирана служебната кола на зам.-кмета по транспорт Любомир Христов. Цената за въпросните навеси за спирки е 236 730 лева. Според експерти за бройка тя е почти два пъти под тази в договора с центъра. "В заданието са изискани два вида качествени покрития. Не виждам нито едното, нито другото", обясни Боян Бонев, специалист по метални конструкции пред Нова тв.

Заместник-кметът на София Любомир Христов призна за познанството си с депутатското семейство, но добави, че не е шеф на Центъра за градска мобилност, който е пуснал поръчката. "ЦГМ е юридическо лице, което има собствено управително тяло, собствени процедури за провеждане на обществените поръчки, собствен бюджет", каза той. Оправданието му обаче не мина пред премиера Борисов. В телефонен разговор с кмета Йорданка Фандъкова министър-председателят е поискал Христов да бъде освободен. Веднага след това зам.-кметът по транспорта реши да напусне. "Заради създалото се напрежение и внушения сред гражданите на София съм депозирал своята оставка пред кмета", съобщи Христов вчера. "Твърденията, че съм могъл да окажа влияние при избора на изпълнител са внушения и манипулации, които не отговарят по никакъв начин на истината", допълни той.

Премиерът, който бе изненадващо в парламента заради Изборния кодекс е разговарял лично с Коцева и е поискал от нея същото - да си тръгне незабавно от Народното събрание, съобщи самият Борисов по-късно в Шумен. Коцева обаче цял ден отказваше както да потвърди за искането, така и да даде оставка. По обяд тя твърдеше само, че е говорила с премиера. В съвместно изявление с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов Коцева призна за "над 20-годишно приятелство с Любо" и обяви, че е казала на премиера, че е готова да направи всичко, за да не уронва престижа на партията. Но оставка щяла да подаде "само и единствено, ако парламентарната група го поиска от мен". Решението щяла да вземе след разговор с групата на ГЕРБ във вторник.

"Цялата парламентарна група стои зад Ирена Коцева", увери в кулоарите на НС Цветанов и определи колежката си като "един достоен човек". Нещо повече - Цветанов заподозря, че тя е жертва на заговор. "Вие сте свидетели как всеки един може да бъде омаскарен. Тук има и други мотиви, за да се случва това, което в момента се причинява на Ирена Коцева. Ние знаем тези мотиви", посочи той, но не пожела да ги сподели публично.

В края на работния ден обаче стана ясно, че въпреки всичко това в 16.00 Коцева е депозирала оставката си.
ГЕРБ са провели собствено разследване, научи "Стандарт" от свои източници в групата. "Снимката до Нова телевизия с колата на Христов пред дома й в Самоков е била изпратена от бившия депутат от ГЕРБ Цветан Сечанов", призна депутат. Сечанов е бивш началник на полицията в Самоков.

Не сме маскари
Ирена Коцева, ГЕРБ

За мен е изключително труден момент, но съм готова да подам оставка само когато срещу мен има и най-малкото съмнение, че с мои действия бих уронила авторитета на партията и парламентарната група, ако се открият нарушения, в които аз по някакъв повод съм лобирала или съм нарушила закона. С едно обаче не мога да се съглася - ние сме хора, имаме семейства и когато в медиите ще излиза нещо, с което ще дискредитирате името ни, нека преди това нещата да бъдат проверени. Защото за тази поръчка не мога да дам големи подробности, но съм сигурна, че фирмата я е направила качествено. Има контролни органи, които могат да кажат има ли нарушения. Ние не сме маскари, работим честно и добре и разчитам истината да се разбере. С Любо (Христов - б.р.) ни дели 20-годишно приятелство, не мога да скрия.

РАМО
Всеки може да бъде дискредитиран

Цветан Цветанов

Цялата парламентарна група - почти без изключение, стои твърдо зад Ирена Коцева. Аз говорих с повечето колеги, след като излезе сутрешният репортаж за възможни корупции и тем подобни интерпретации. Разговарях и с Ирена Коцева, оказа се, че има проведена обществена поръчка, спазени са всички законови изисквания. Има няколко фирми, които са участвали, и нито една не е обжалвала. ПГ е доста притеснена от начина, по който в публичното пространство се интерпретира един достоен човек и неговите качества. Да вменяваме вина за нещо, което още не е доказано, не смятам, че е редно. Трябва ли за всяка публикация всеки да излиза от парламента и от изпълнителната власт? Знаете ли колко интерпретации и колко обвинения са хвърляни по мой адрес? Да се е доказало за нещо? Случаят на Ирена Коцева е идентичен с този на Станимир Флоров през 2013 г. Един достоен човек напусна МВР, след като бе оказан невероятен натиск от вас, медиите, с помощта на определени други институции. Това са човешки съдби, хора, които имат качества, авторитет и достойнство да застанат пред вас и да не се крият. За всеки един могат да се направят определени материали, с които се цели дадено дискредитиране. Съдът решава дали човек е виновен.

Премиерът: ГЕРБ и кметът не са виновни

Сега, вече с подадени оставки, всеки един от тях може да отива и да си защитава тезата дали е виновен, или не е. Но партията и кметът на София Йорданка Фандъкова не носят отговорност за техните действия. Това заяви премиерът Бойко Борисов по адрес на Ирена Коцева и Любомир Христов. "Сутринта говорих с г-жа Фандъкова първо. Тя беше в Амстердам. И мнението ни беше, че трябва да се отстрани незабавно зам.-кметът. То не е и първият сигнал за него", каза министър-председателят. Той обясни, че в парламента лично той е поискал от Коцева да си подаде оставката. "Недопустимо е, когато ние предлагаме за събота и неделя данък върху служебни коли, върху коли на бизнеса, които не са си платили данък, зам.-кметът да отива в Самоков на гости със служебен автомобил. Това е недопустимо за мен и затова санкциите са възможно най-тежки", каза още Борисов.

И Фандъкова иска оставки

От април възложих проверка на обществените поръчки на Центъра за градска мобилност и докато приключи тя, ще поискам депозиране на оставките на всички в ръководството. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя е приела оставката на Любомир Христов, но смята, че той няма отношение към конкретния случай, защото не е възложител на обществената поръчка. "Градът се управлява с доверие и когато то е разклатено, работата не върви добре", каза Фандъкова.

Акция "гратис" за билета

Недоволни столичани започват акции срещу поскъпването на билета в градския транспорт, като призовават масово да се пътува гратис. "Ще започнем активен протест срещу новите несправедливи цени на билетите и талоните в София", пишат организаторите във Фейсбук групата "Активен протест срещу поскъпването на градския транспорт".


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички