Ден за възпоминание на жертвите на катастрофи

Ден за възпоминание на жертвите на катастрофи | StandartNews.com

София. Акция по кръводаряване във връзка с деня за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия организират Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 26 октомври 2005 година за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят се отправя призив към правителствата и международната общественост, всяка трета неделя на месец ноември да бъде ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортните произшествия.

През 2013 година денят е 17 ноември. На тази дата се почита паметта на хилядите хора, загинали по пътищата в следствие на пътнотранспортни злополуки.

Тази година Българска асоциация на пострадали при катастрофи съвместно с Български Червен кръст обединяват усилия за организирането на едноседмична кампания (от 17.11.2013 г. до 24.11.2013 г.) за кръводаряване, която стартира в Центъра по кръводаряване във Военномедицинска академия и Националния център по трансфузионна хематология (ул. "Бр. Миладинови" № 112). По този начин поставяме акцент върху спасяването на човешки животи и намаляване броя на жертвите при ПТП.

"На този ден нека си спомним за тези, които не са между нас, да почетем тяхната памет и изкажем съчувствие към семействата им, но и да положим усилия за спасяването на нуждаещите се като дарим кръв!
Нека заедно - всички институции и участници в движението, с повече воля и упоритост обединим усилията си и от възпоменание към жертвите пристъпим към конкретни действия за постигане на нова култура в движението и направим нашите пътища по-безопасни за всички", призовават организаторите.

В неделя, 17.11.2013 г., от 11.00 часа пред "брояча на катастрофите" на Военно-медицинска академия ще отдадат почит на жертвите и ще запалят свещи. Организаторите ще предоставят информация за черната статистика на "войната по пътищата" и невинните й жертви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай