Делят Мизия на 4 след потопа (ОБЗОР)

Делят Мизия на 4 след потопа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Започва отводняването на града, нов дъжд стресна хората

Потопеният град Мизия е разделен на четири района. Така по-лесно специалистите ще извършат отводняване. С помпи ще се премахне водата от къщите, обясниха спасители. Във вторник през нощта пожарникарите обиколиха десетки домове, които се нуждаят от отводняване. Плановете им обаче се объркаха. В сряда сутринта над Мизия отново се изсипа проливен дъжд с гръмотевици. Хората се уплашиха, но за щастие до нов потоп не се стигна. Местните обаче се тревожат, че 4-те язовира в района могат да прелеят. Организирани са групи за наблюдение на 12 водоема по поречието на река Скът, които докладват в Оперативния център за нивото на водата на всеки час.

В Мизия условията за живот са трудни. Хиляди хора имат проблеми с водата за пиене. В града се носи миризма на тиня и блато. Екипи обикалят населените места в района, издирват труповете на удавени домашни животни и ги предават за унищожаване. Експерти предупреждават, че след бедствието възникват замърсявания с микроорганизми, които могат да доведат до сериозни чревни инфекции и хепатит А.

Около 40 души са евакуирани в импровизиран център за пострадали. Служители на пожарната и на военното министерство са организирали три пункта, в които два пъти дневно се приготвя храна за евакуираните хора.

Подслоняват ги и в палатки

БЧК е създал център, в който нуждаещите се получават нужното медицинско обслужване, както и допълнителни провизии и вода. Това съобщиха от МВР. Разпънат е и палатков лагер за подслоняване на жителите. За хората от града са доставени агрегат, автомобил за превоз на питейна вода и три водоноски. За нуждите на пострадалите от наводнението ще бъде докарана и още една водоноска за питейна вода. Ще бъдат осигурени и помпи за отводняване. Военнослужещи от Плевен продължиха и в сряда участието си в спасителните дейности в града.

Полицаи с медали за храброст

Награди получиха полицаи от Враца, участвали в спасителната акция в Мизия. Те рискуваха живота си и спасиха повече от 150 жители на града.

Полицаите взеха "Почетен знак на МВР - III степен" за проявена "инициативност, героизъм, смелост и себеотрицание по опазването на живота и здравето на гражданите", съобщиха от вътрешното министерство.

Наградените служители на МВР са: Станислав Георгиев - началник на РУП-Оряхово, Иван Венков - началник на УП-Мизия, Борислав Желязков - инспектор в УП-Мизия, Милен Вълчев - инспектор в РУП-Оряхово, Ивайло Ангелов - инспектор в РУП-Оряхово. С почетно отличие на МВР "За доблест и заслуги" степен е награден инспектор Емил Маринов от УП-Мизия.

Водата унищожила документи за помощи

На три места в Мизия приемат молби за еднократната помощ от 325 лв., обещана от социалното министерство. Това съобщиха от общинската социална служба. В града приемните пунктове са разположени в приемната на общината и в детската градина "Незабравка", където са настанени евакуирани от домовете им. Третият пункт е в село Крушовица, което също пострада от потопа. Досега в града са подадени 394 молби, а в Крушовица - 60. В службата очакват 500 души от Мизия да поискат парите за първите си неотложни нужди, а в Крушовица - 150.

За подаване на молбите и отпускане на парите има две условия - подателите да имат постоянен адрес в селищата и нотариален акт за собственост на домовете си. Това забавя процедурата, тъй като много от хората още не могат да стигнат до къщите си, а документите на някои са унищожени от водата.

БСК с призив за дарения към фирмите

Българска стопанска камара призова членовете си да подпомогнат бедстващите семейства от наводнените райони. Заедно с Централния кооперативен съюз БСК организира кампания за набиране на средства за закупуване на най-необходимото - бутилирана вода, трайни, неразвалящи се пакетирани хранителни продукти, консерви, одеяла, спални чували. Камарата вече е осигурила над 15 000 л минерална вода. Предприемачите може да направят и материални дарения, които ще бъдат доставени до нуждаещите се от Централния кооперативен съюз. Кметът на София Йорданка Фандъкова пък изпраща в Мизия екип от експерти-конструктори и архитекти, ръководен от началника на отдел "Контрол по строителната дейност" Влади Калинов. Тяхната задача е да помогнат за експертна оценка за състоянието на пострадалите сгради, както и да издаде конкретни предписания за необходимите действия.

Средствата се набират на сметка
ЦЕНТРАЛЕН КООПЕРАТИВЕН СЪЮЗ
ТЕКСИМ БАНК АД
IBAN: BG 46 TEXI 9545 1000 08 6400
BIC: TEXIBGSF

Цар Калоян: Кураж и търпение!

Хората в Мизия трябва да имат кураж, търпение и надежда. Ние, които сме преживели също опустошително наводнение, ги разбираме най-добре. Това обяви кметът на Цар Калоян Ахмед Ахмедов, в деня, в който в лудогорското градче отбелязват 7 години от потопа, отнел живота на осем души, между които и едно дете.
Общинският съвет вече гласува отпускането на помощ от 500 лева за бедстващите.

Доброволци се събират по Фейсбук

Доброволци от Момчилград започнаха благотворителна кампания в помощ на пострадалите в община Борован и градовете Мизия и Бяла Слатина. Даренията се събират в бившата данъчна служба в града. Идеята за събиране на помощи за пострадалите се ражда във Фейсбук групата "Заедно за един по-красив Момчилград". Инициатор за създаване на граждански дарителски пункт в Момчилград е Гюлшен Ахмедова, директор на местната дирекция "Бюро по труда". Тя вече се е свързала с представителите на БЧК във Враца, които са обяснили, че има нужда от минерална вода, пакетирана и консервирана храна, хигиенни и дезинфектиращи препарати, памперси за деца.

Дават ваучери за техника и мебели

Седем вида битова техника и пет вида мебели ще могат да получат срещу ваучери пострадалите от наводненията във Великотърновско. Общината първа започна да раздава 412-те ваучера на потърпевшите от пороите в град Килифарево, съобщи зам.-кметът на старата столица Снежана Данева. Чрез споразумение с фондацията стоките ще могат да бъдат закупени от седем търговски обекта, като притежателите на ваучери ще имат възможността и правото да избират коя стока откъде да закупят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай