Делото срещу Октай под лупа в Брюксел

Евроемисарите идват този месец, питат за Мирослав Найденов и Алексей Петров

Делото срещу Октай под лупа в Брюксел | StandartNews.com

София. Експерти от Европейската комисия (ЕК) се очакват през септември в София, за да проследят отблизо как се развиват процесите по знаковите дела у нас, научи "Стандарт". Точната дата на посещението им все още се пази в тайна. Наблюдателите от Брюксел ще наблегнат на хода на делото, образувано срещу Октай Енимехмедов, който е обвинен в опит за убийството на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в НДК през януари 2013 г.

Хората от Брюксел ще изискат пълна информация по случая, как е проведено разследването и какви са мотивите на прокуратурата да повдигне точно така формулирано обвинение. Отделно евроюристите искат и данни от производството срещу участниците в конференцията на ДПС, които са уловени от камери и фотоапарати да ритат и удрят с юмруци нападателя. На този етап по това дело няма никакво развитие.

Процесът срещу Октай Енимехмедов тръгва в края на септември. Същия месец е и второто знаково дело, което ще се следи под лупа от Брюксел. Това е т. нар. "замразен" процес срещу ексаграрния министър и съучредител на новата партия БАСТА Мирослав Найденов. В момента той е на свобода под гаранция от 10 000 лева. Повдигнати са му три обвинения - за обещаване на подкуп от 200 000 лв., упражняване на принуда върху подчинен и уреждане на обществена поръчка. Разследването обаче със сигурност ще се протака още. Причината е, че наблюдаващият прокурор Ваня Стефанова, станала известна покрай разследването на печатницата с бюлетините в Костинброд, напусна съдебната система и се издигна до зам.-председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Към момента делото все още не е поверено на заместващ я прокурор. Само месец по-рано главният прокурор на републиката Сотир Цацаров бе разпоредил спешна проверка по казуса с Найденов.При сегашното положение очевидно това разпореждане няма да се спази и ще е едно от трънчетата в очите на брюкселските експерти.

"Октопод" е другото дело, по което магистратите ни ще дават обяснения. Там ще се рови изоснови, защото процесът тръгна с един основен подсъдим - Алексей Петров, а съпроцесниците му се сменяха в хода на досъдебното производство. От един "Октопод" се отделиха две по-малки "октоподчета", но само по едното има внесен обвинителен акт в съда, а другото все още събира прах в деловодството. Дори юристи коментират, че от мегапроцес срещу мафията делото се е превърнало в комедия - в която се раздава правосъдие за дребни заплахи и един шамар. Говори се, че Брюксел са особено притеснени от отстраняването на прокурор Нели Златкова от делото, тъй като тя има поглед върху икономическите престъпления, в които е обвинявана бандата - аферите в "Кремиковци", присвояването на бизнес чрез собствеността на застрахователната компания "Лев инс" и т.н. В същото време промяната в законодателството за продължителността на обвинението, с което бе намален срокът - без много шум и без обществено обсъждане, може скоро да даде възможност на Алексей Петров и сие да останат без обвинения поради изтекла давност.

Досега по делото за икономически престъпления била поръчана само една експертиза - от данъчните, която обаче все още не е приключена в окончателен вариант.

Европейските пратеници ще нищят в София още делото "Наглите" заради мотивите четирима от тях да бъдат напълно оправдани от съда. Традиционно ще има проверка по делото САПАРД и Марио Николов, знаково се превърна и хулиганското дело "Соло" за побоя между младежи, завършил със смърт. От Брюксел ще видят и какво става с потъналите в забвение дела за убийствата на Илия Павлов, Емил Кюлев, Иван Тодоров-Доктора и изпадналия в кома Манол Велев. Особено внимание ще се обърне на пернишката група за поръчкови убийства, кръстена "Килърите 3", за чиито представители има сериозни съмнения, че са поръчали и участвали в екзекуцията на силовия бос Георги Илиев в Слънчев бряг.

Емисарите от Брюксел ще са нащрек и за работата на прокуратурата със свидетелите, заради коментари и слухове, че обвинители притискат заподозрени да дават показания срещу други, превръщайки ги в прокурорски свидетели. Проверката няма да подмине и дейността на съда, кадровия орган на Темида - ВСС, и тълкувателните решения на върховните съдии. Резултатите от септемврийската визита на ЕК в България ще намерят място в доклада за страната ни, който се очаква до края на годината.

Кеца болен, спъва процеса във Варна

През есента е стартът и на друго дело, което се следи под лупа от Брюксел - "Килърите", във Варненския апелативен съд, където ще продължи знаковият процес на втора инстанция. Според запознати обаче все още не е сигурно дали това ще се случи, тъй като един от основните обвиняеми Васил Костов-Кеца е болен, и е възможно да бъде опериран. От два месеца той е прехвърлен в Софийския централен затвор, за да бъде лекуван, но оттам го пренасочили за евентуална операция към Пета градска болница в столицата. Според запознати Кеца бил върнат в затвора за изследвания заради стара рана, която получил като гард на Бай Миле, когато той и още петима охранители бяха разстреляни в ресторант до стадион "Славия".

След 50 заседания и разпит на 150 свидетели на 21 декември 2012 г. Окръжният съд в Шумен наложи доживотен затвор без право на замяна на Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев. Останалите участници в групата "Килъри" - Янко Попов-Туцо получи 17 г., Райчо Стойнев-Хижаря - 15 г. и Петър Атмаджов - 4 г. Отделно Сумиста, Кеца и Вълев ще платят 1,4 млн. солидарно на близките на убитите по тяхна поръчка трима мъже. Обвиняеми и техни адвокати шумно оспориха решението на съда. Те смятат, че няма достатъчно преки доказателства за извършените престъпления. Някои дори твърдят, че процесът е политически. Част от адвокатите дори поискаха делото да се гледа на втора инстанция в Специализирания съд, а не във Варна. Наблюдаващият прокурор Ася Петрова пък твърди, че на втора инстанция ще бъдат представени нови доказателства и свидетелски показания за престъпленията на "Килърите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай