Делото срещу бившия разузнавач №1 тръгва след месец

„Няма независими хора, в известна степен всички сме зависими от политиката", каза генерал Киров.

Делото срещу бившия разузнавач №1 тръгва след месец | StandartNews.com

София. „Съдът насрочи делото срещу бившия шеф на Национална Разузнавателна служба ген. Кирчо Киров за 21 ноември". Това заяви говорителят на Военно-окръжна прокуратура Елин Алексов. Той обясни, че е имало предложение делото да се гледа по съкратената процедура, но генерал Киров е отказал.

„Насрочени са дати, няколко последователни дни, започва наказателното производство по нормалния ред, със събиране на всички допустими доказателства", каза още Алексов.

Свидетелите по делото са повече от двадесет, ще бъдат приети и десетки експертизи.

„Очакванията ми са за справедлив процес", каза ген. Киров при влизането си в съдебната зала на Военния съд тази сутрин. Той обясни, че се чувства "не особено комфортно, както всеки човек в неговата ситуация". „Няма независими хора, в известна степен всички сме зависими от политиката", каза той и обяви, че делото срещу него е "политическо".

„Делото срещу ген. Кирчо Киров е много сложно и не искам да се ангажирам с прогнози дали ще приключи до края на годината", каза пред медии говорителят на Военноокръжна прокуратура Елин Алексов. „Всичко е сложно на делото – и поста, който е заемал, и службата, в която е работил, и документите, които са прегледани и сложността на експертизите, които са направени, няма нещо в това дело, което да не е сложно", добави още той.

„Съдията е прецизен, всяко едно от представените от нас доказателства, ще бъде преценено от съдебна гледна точка, всяко едно доказателство, което представи другата страна, също ще бъде преценен обективно. Направени са необходимите експертизи", обясни още говорителят.

По Закона за класифицираната информация прокуратурата може да стигне до всичко, което й трябва,, каза още Алексов и продължи с думите: „Когато направиш усилия да намериш експерт, ще го намериш. Законово изискване е експертът да е независим. Делото продължава, насрочени са дата, ще бъдат призовани свидетели и започваме по общия ред".

Делото срещу генерал Кирчо Киров се гледа при закрити врати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай