Дехидратацията. Признак на две болести

Един от основните механизми

Дехидратацията. Признак на две болести | StandartNews.com

Продължителната дехидратация - състояние, характеризиращо се с недостатъчен прием на вода за продължителен период от време - представлява значителна заплаха за човешкото здраве. Освен общоприетите симптоми на жажда, замайване и умора, новите изследвания подчертават тревожната връзка между продължителната дехидратация и повишения риск от сърдечни заболявания и диабет.

Човешкото тяло разчита на водата за множество жизненоважни функции, включително кръвообращение, регулиране на температурата и пренос на хранителни вещества. Когато настъпи дехидратация, тези процеси се нарушават, което създава предпоставки за каскада от неблагоприятни последици за здравето.

Един от основните механизми, чрез които продължителната дехидратация допринася за сърдечните заболявания, е повишаването на вискозитета на кръвта. Дехидратираната кръв става по-гъста и по-трудна за изпомпване, което натоварва сърцето и увеличава риска от хипертония, основен предшественик на сърдечносъдовите заболявания.

Освен това дехидратацията може да наруши деликатния баланс на електролитите в организма, което води до повишаване на кръвното налягане. Хронично повишеното кръвно налягане натоварва прекомерно артериалните стени, като може да причини увреждания и да насърчи развитието на атеросклероза. Атеросклерозата е състояние, характеризиращо се с натрупване на плака в артериите, която затруднява притока на кръв и увеличава вероятността от инфаркт и инсулт.

В допълнение към ролята си за сърдечносъдовото здраве, продължителната дехидратация е свързана с развитието на инсулинова резистентност - ключов фактор за появата на диабет тип 2. Способността на организма да регулира кръвната захар зависи от правилната хидратация, тъй като водата е от съществено значение за функционирането на инсулина. Инсулинът, хормон, произвеждан от панкреаса, улеснява усвояването на глюкозата в клетките за получаване на енергия. В състояние на дехидратация инсулинът става по-малко ефективен, което води до повишени нива на кръвната захар и повишен риск от диабет.

Освен това дехидратацията може да допринесе за затлъстяването, което е добре установен рисков фактор за диабет. Когато тялото не разполага с вода, то може да изтълкува погрешно сигналите за жажда като глад, което води до консумация на повече калории от необходимото. Това преяждане, съчетано с метаболитните последици от дехидратацията, може да допринесе за увеличаване на теглото и инсулинова резистентност.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай