Дебнат стръвница с гумени куршуми

Дебнат стръвница с гумени куршуми | StandartNews.com

На политиците зверовете са им по-мили, вайкат се в Забърдо

Стръвницата, която вече повече от 10 месеца тормози хората от чепеларското село Забърдо, може би ще стане причина за законодателни промени, които да решат проблема с отстрел на проблемни животни от защитения вид. От януари досега звярът е разкъсал десетки овце, кози, прасета, крави и дори - кон. Хората са в паника, защото не могат да опазят стоката си и дежурят нощем с пиратки, за да плашат звяра, който почти всяка вечер напада оборите край родопското село. Преди 2 седмици стръвницата тръшна наведнъж 20 овце на фермера Славчо Каварджиев, разбивайки вратата на селскостопанската постройка. Човекът, който гледа 290 животни, е в ужас, защото още на следващата вечер мечката направила опит да влезе в другия обор - с прасета и крави, но чобаните успели да я прогонят с пиратки и викове. Славчо за трети път е жертва на мечите атаки, не я спрели нито овчарските кучета, нито врати и огради.

"При последното нападение, когато разкъса 20 овце, намерих чобанина толкова уплашен и надран, че помислих, че с мечката се е борил. Не знам вече какво да правя, ще ида в София и ще докарам министърката да пази стадото от мечките! От 4 януари нямам мира - най-хубавата крава ми разкъса, после 7 прасета, сега 20 овце, няма спасение от нея", възмущава се Славчо от Забърдо. Според следите, оставени при последните набези, звярът е доста едър. Забърдовци обаче са сигурни, че мечките, които обикалят района, са над 15, а стръвниците, които не ги оставят на мира, поне - 2.
След последните атаки от началото на септември от екоинспекцията в Смолян изпратиха групата за бързо реагиране, която

вече 2 седмици чака злосторницата

за да я гърми със специално оръжие с гумени патрони. Целта е да го изплаши, за да не се върне повече в местността. Засега обаче дебненето е безуспешно, мечката вече не напада - явно усеща присъствието на хората. Мъжете от селото обаче разказват, че се навърта наоколо, някои дори са я зърнали отдалеч и чули ръмженето й. Дружинката с гумените патрони обаче няма друг ход, освен да чака, тъй като от 2 г. отстрелът на мечки в България е забранен със закон.
"Защо румънците имат право да гърмят по стръвници, а ние - не?" - това се чуди кметът на Забърдо Светозар Балабосов. Срещите му с експерти от земеделското и екоминистерството, както и с шефа на Агенцията по горите, са безрезултатни. Всички са с вързани ръце - отстреляме ли мечка, Брюксел ще ни глоби. Затова от двете министерства, които отговарят за дивеча и горите, вече готвят предложение за промени в закона. Ако то види бял свят, ще се върне старият режим. Така кафявата мечка пак ще бъде защитена. Но при нужда и след спазване на тежка процедура по издаване на разрешително опасните стръвници ще се убиват.
В Забърдо треперят, че с наближаването на зимата стръвницата съвсем ще озверее.

Човек ли трябва да убие

за да се промени нещо и да се вземат мерки?", пали се кметът. Той е категоричен, че при ново нападение местните ще излязат на протест. Ще блокират главния път Смолян-Пловдив и дори - ще бойкотират изборите на 5 октомври.
Парадоксално, но площадът в Забърдо носи гръмкото име "Европейски съюз", а самодейният женски състав се прекръсти на "Евробаби". Когато в края на 2012 г. отпадна ловната квота от 3% и влезе в сила тоталната забрана за отстрел на мечки, местните вече не щат и да чуят за Европа. "На нашите политици зверовете им са по-свидни от хората", тюхкат се родопчани. И се ядосват, че близо 2-та милиона, отпуснати по европрограма за "Управление на мечките и намаляване на щетите, нанесени от вида", са пари на вятъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай