ДАЗД установи редица нарушения в IV-то помощно училище в София

ДАЗД установи редица нарушения в IV-то помощно училище в София | StandartNews.com

Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева ще глоби с хиляда лева директорката на 4-то помощно училище в София. Санкцията е в резултат на проверката, която Агенцията извърши в училището след сигнал от родители за упражнено насилие над дъщеря им Ана-Мария, предаде БНР.

Назначената от председателя на ДАЗД комисия е установила, че са нарушени правата на детето.

Докладът с резултатите от извършената проверка ще бъде предоставен на министъра на образованието и науката за предприемане на действия по компетентност и на Софийска районна прокуратура предвид образуваното досъдебно производство.

Други от констатираните нарушения са:

Проверката на Агенцията за закрила на детето разкрива, че на 19 септември, когато се предполага, че е станало посегателствата срещу детето-аутист, за определен период от време децата са били поверени изцяло на грижата на непедагогически персонал, който няма уменията и познанията на педагозите за работа с деца със специални потребности и за адекватна реакция при криза.

Констатирано е също, че липсата на цялостно видеонаблюдение в учебното заведение, също е предпоставка за недостатъчната сигурност на средата за децата.

Сред констатираните нарушения са подценяване от страна на директора на училището на ситуацията, вследствие на което не е изпълнил задължението си да уведоми незабавно дирекция "Социално подпомагане", ДАЗД или МВР за нуждата от закрила на дете, с което е създал риск за детето за ненавременно предприемане на адекватни мерки за закрила.

Проверката е констатирала още лоша организация на работата, при която за всеки ученик, са отговаряли много и най-различни служители. Това позволява размиване на отговорността и неяснота в кой момент къде е детето и кой е персонално отговорния за него.

От агенцията отчитат, като грешка и фактът, че след попадането на детето в нова и непозната среда, това не е отчетено и по отношение на него не са планирани никакви дейности за оказване на първоначална подкрепа.

При проверката не е открит и документ, който да свидетелства за приемственост на информацията, касаеща провежданата професионална работа с ученик със специални образователни потребности между предходното и настоящото учебно заведение на детето, във връзка с уменията, постиженията, дефицитите и областите, в които е необходима подкрепа за детето.

Случаят разкрил и липсата на диалог и комуникация с родителите на детето по отношение на обмяна на информация за уменията, възможностите и особеностите в поведението му, поради което е налице и сериозно разминаване с наблюденията на специалистите и персонала в учебното заведение, и написаното в епикризата на детето и заявката от страна на родителите.

Във връзка с констатираните нарушения на директора на училището ще бъдат дадени задължителни предписания за осигуряване на видеонаблюдение вътре в учебното заведение; за засилване на контролната дейност, с цел недопускане полагане на грижи за деца единствено от непедагогическия персонал; за подобряване на контактите с родителите и обмен на информация относно поведението и постиженията на децата; допълване на длъжностните характеристики на служителите със задължение за познаване на законодателството в областта на закрилата на детето.

Отправени са препоръки за подобряване на координацията на екипа на учебното заведение с отдела за закрила на детето. Докладът с резултатите от извършената проверка ще бъде предоставен на министъра на образованието и науката за предприемане на действия по компетентност и на Софийска районна прокуратура предвид образуваното досъдебно производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай