Даяджията с подкупа се връща при кравите

Даяджията с подкупа се връща при кравите | StandartNews.com

Прокуратурата в Хасково се самосезира, погва Петър Василев

"Стрелят" по нас, за да паднат тези над нас, твърди уволненият инспектор

"Маави, знаеш ли какво е маави (синьо)? Йок карамазъ (червено), маави!". Тези фрази само за два дни станаха хит номер 1 в интернет. Става въпрос за 10 и 20 евро, които са съответно в червен и син цвят. Авторът на култовите изречения Петър Василев, служител на Изпълнителната агенция" Автомобилна администрация"-Хасково, загуби службата си.
Причина за това стана клипът как си иска подкуп от турски тираджия, заснет и пуснат в мрежата.
Уличеният Василев обаче е категоричен, че видеото, публикувано на 31 май тази година, не доказва нищо срещу него.

В клипчето, заснето от регистриращата камера, монтирана на предното стъкло на камиона, се вижда ясно как Василев приближава камиона. После се чува само глас, лицето, което иска пари обаче, е зад кадър. Точно за този момент се хваща и Василев. "Този глас не е моят. Допитах се до приятели, които разбират от монтажи, и те ми обясниха, че подобен клип може да се нагласи много лесно и в него в кадър и с глас да е всеки. Няма категорични доказателства, че аз съм този, който иска рушвета!", твърди хасковлията.

В същото време обаче неговата шефка - вр.и.д началник на местното звено на ИААА Виолета Стоянова, го коментира като служител, вършещ работата си с оценка "среден". Тя призна, че е имало моменти, в които й е правило впечатление, че при преглеждането на записите на камерата на патрулния автомобил от смените на Василев понякога са липсвали отрязъци, т.е. тя е била изключвана за минути.

Случайно или не, популяризирането на скандалния клип завари Петър Василев в ден, в който той трябваше да започне работа към звеното в Стара Загора. Преместването му и на още петима негови колеги е било разписано обаче само ден преди избухването на скандала и той да бъде уличен в искане на рушвет.
Петър обясни, че макар като мотив за преназначението да се води лично желание, всъщност на него и колегите му е било намекнато, че трябва да подадат молби за преместването си в съседни на Хасково областни звена, в които имало незаети щатове. Обяснението му е, че това се наложило заради огромното напрежение в хасковската служба и играта на лобита между настоящо и предишно началства. Всеизвестен факт е, че само за година време като шефове на областното звено и временно изпълняващи длъжността на ИААА в Хасково се извъртяха четирима началници.
Преди седмица били уволнени 20 от най-старите служители, а по-скоро назначените като Василев останали и това довело до напрежение в колектива.

Василев е категоричен, че за времето от два месеца, откакто е на пътя, и двадесетината патрула, които е дал, а също и заради факта, че проверяващите са винаги в екип поне от двама, е много смело да се твърди, че е успял влезе в рушветчийски схеми. "Това са игрички на други в системата, които са на по-високи нива. Може и да е война между настоящи и ексначалници на хасковското звено. Накрая такива като мен, които са от скоро, ще изгорят. "Стрелят" по нас, за да паднат тези над нас", коментира още Василев.

Покрай скандала започнаха да се чуват и слухове, че за да влязат в системата на Автомобилната администрация, новоназначените в хасковското звено са броили по 20 бона рушвет на високо място в София.
Въпреки че категорично отрича, 36-годишният Василев не дава и смислено обяснение как така изведнъж след дългогодишната си работа в кравефермата и като стопанин на земя, изведнъж е решил да става контрольор на пътя.
Сега отново ще си вади хляба като фермер и земеделец. Работа, която всъщност не е зарязвал и докато е бил в автомобилната администрация. Заедно с партньора си Василев има кравеферма и обработва 1000 декара земя в Свиленградско.

Междувременно стана ясно, че Окръжната прокуратура в Хасково се е самосезирала по случая с искания подкуп от него по излъчените тв репортажи и публикации в медиите. Държавното обвинение разследва като престъпление получаването на облага от длъжностно лице. Предварителната проверката е възложена на Икономическа полиция. Видеозаписът ще бъде изискан, за да се установи самоличността на водача и да се снемат обяснения от длъжностните лица.
В същото време Василев се кани да заведе дело, за да докаже невинността си и да изчисти петното от името си. Засега той няма намерение да води дело за уволнението си, защото е категоричен, че каквото и да се случи, не иска да се връща в агенцията. "В тази система не искам да работя повече, защото не е нормално на 2 месеца работа да ти се случват такива неща. Освен това аз съм държавен служител, а на мен не ми обърнаха внимание. Реагираха само по клипа, без някой да ме попита мен за случилото се", коментира героят в нета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай